Förbättrat skydd mot hot och våld
Arbetsmiljöverkets hot om åtgärder mot SiS – ytterst åtal mot ledningen – är undanröjt. Efter en granskning av arbetsmiljön har SiS genomfört ett omfattande arbete mot hot och våld, och verket lägger ned ärendet.
Arbetsmiljöverket har efter ett stort antal inspektioner på SiS-institutioner för ungdomar och missbrukare ställt krav på förbättringar i fråga om hot och våld. Kraven har bland annat gällt riskbedömning, säkrare lokaler, rutiner vid incidenter och dokumentation.
Arbetsmiljöverket varnade i ett föreläggande för att nästa steg skulle kunna bli åtal mot ledningen för arbetsmiljöbrott. Men under våren och sommaren har SiS gjort stora ansträngningar för att rycka upp sitt säkerhetsarbete, och nu anser Arbetsmiljöverket att förbättringarna är påtagliga och att man kan lägga ned ärendet.
Men Arbetsmiljöverket ska följa upp hur SiS bedriver sitt systematiska arbetsmiljöarbete. Det är viktigt, tycker SiS huvudskyddsombud Jimmy Haller.
– SiS bedriver inte systematiskt arbetsmiljöarbete, och det har vi påpekat. Vi står inför ganska stora utmaningar. Det behövs en ordentlig genomgång, ett omtag.
Han är inte helt övertygad om att Arbetsmiljöverkets strålkastarljus på SiS kommer att leda till ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete.
– Det finns en risk att man lutar sig tillbaka nu, och att arbetsmiljölagens krav ses som ett tak och inte ett golv. Det finns även allvarliga brister inom vissa områden där lagen ställer krav på skyddsarbetet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.