Fler överklaganden pressar Försäkringskassan
Antalet personer som väntar på omprövning hos Försäkringskassan har ökat från 1 000 till 6 000 det senaste året och väntetiden är nästan uppe i sex månader – en pressad situation både för anställda och överklagande, enligt STs vice avdelningsordförande Thomas Åding.
När Försäkringskassan för ett år sedan anställde fler medarbetare för att handlägga sjukförsäkringen växte antalet avslag, vilket i sin tur gjort att överklagandena har ökat med nästan 70 procent under samma period, rapporterar SVT.
– Arbetssituationen är såklart tuff med alldeles för mycket att göra. Det är ju inte bara att producera eftersom det samtidigt gäller att inte rucka på kvaliteten i omprövningarna, säger Thomas Åding, vice avdelningsordförande för ST inom Försäkringskassan till Publikt.
Under året som gått har antalet personer som väntar på omprövningsbesked ökat från 1 000 till 6 000. Det var arbetsgivaren inte tillräckligt förberedd på, menar Thomas Åding. Väntetiden är nu nästan uppe i ett halvår för den som har överklagat ett beslut från myndigheten.
– Förutom att det är frustrerande för våra medlemmar är det såklart ännu mer så för dem som har ärenden hos oss och får vänta så oerhört länge. Det är inte ok, säger han.
Lösningen har hittills varit att medarbetare från andra delar av Försäkringskassans organisation kallas in för att avlasta omprövningsenheten.
– Men det är ju bara en lösning på kort sikt. Det behövs mer folk helt enkelt, säger Thomas Åding.
Det är först när Försäkringskassan gjort klart omprövningen som ett ärende kan överklagas till förvaltningsdomstolen. Justitieombudsmannen har tidigare kritiserat de långa väntetiderna och slagit fast att ett omprövningsbeslut inte bör ta mer än sex veckor. Något som Försäkringskassan nu har satt en deadline för att nå, bland annat genom att rekrytera fler medarbetare.
”Vi har satt en bortre gräns till den sista juni. Det är vår målsättning, tro och övertygelse”, säger Åsa Wistedt-Ben Fdhila som är chef för Försäkringskassans omprövningsenhet till SVT.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.