JO granskar lång väntan på beslut

FÖRSÄKRINGSKASSAN2016-11-08

Justitieombudsmannen, JO, har efter flera anmälningar inlett en utredning kring de långa handläggningstiderna hos Försäkringskassan. Väntetiden närmar sig ett halvår i vissa fall, skriver Dagens Nyheter.

JO har tidigare fastslagit att väntetiden på att Försäkringskassan omprövar ett beslut att neka ersättning inte bör överstiga sex veckor. Men för närvarande skickar Försäkringskassan ut brev till dem som begärt omprövning och meddelar att väntetiden kan bli upp till 25 veckor. Därför har JO inlett en granskning av Försäkringskassan.

Väntetiden var i september 101 dagar i genomsnitt för samtliga omprövningar. Det motsvarar mer än 14 veckor, skriver Dagens Nyheter.

”Gränsen på sex veckor är viktig att hålla av flera skäl. Dels för att många är beroende av de här ersättningarna för sin försörjning och då krävs en snabb prövning, och dels för att möjligheten att få en domstolsprövning av Försäkringskassans beslut inte ska förskjutas”, säger Sofia Hansson hos JO till tidningen.

Den viktigaste anledningen till att antalet omprövningar ökar är att Försäkringskassan oftare avslår ansökningar om sjukpenning och drar in sjukpenning i löpande sjukskrivningsfall. I ungefär vart tionde fall ändrar Försäkringskassan sitt tidigare beslut vid en omprövning. Om Försäkringskassan själv avslår ansökan om omprövning kan beslutet överklagas till förvaltningsdomstol.

”Att vi har så många fler ärenden för omprövning beror på att det är fler som är missnöjda med våra beslut och vill få dem prövade igen. Det är ärenden om sjukpenning som har ökat allra mest, men det ökar även för aktivitetsstöd och sjukersättning”, säger Tomas Höglund, chef för verksamhetsområde omprövning på Försäkringskassan, till Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA