Fler kvinnliga professorer

HÖGSKOLAN2012-06-18

Var fjärde professor är kvinna. Det är en tredubbling sedan år 1995, då andelen kvinnor bland landets professorer bara var åtta procent, visar statistik från Högskoleverket och SCB.

Professorerna är fortfarande den yrkesgrupp på universitet och högskolor där könsfördelningen är snedast. Men andelen kvinnliga professorer ökar. Mellan 1995 och 2011 har kvinnorna ökat från åtta till 23 procent bland professorerna.

Den högsta andelen kvinnor bland professorerna har Malmö högskola med 38 procent. Därefter kommer Stockholms universitet med 28 procent. Sämst i klassen är Chalmers tekniska högskola, där bara åtta procent av professorerna är kvinnor.

Bland lektorerna, som är den största personalgruppen bland dem som forskar och undervisar, är könsfördelningen betydligt jämnare – 44 procent är kvinnor och 56 procent män. Bland adjunkterna är förhållandena de omvända – 56 procent kvinnor och 44 procent män.

Var fjärde anställd i staten jobbar vid universitet och högskolor. I oktober 2011 fanns totalt 72 600 anställda inom högskolan, 52 procent kvinnor och 48 procent män.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA