Fler hot mot anställda i Försäkringskassan

HOT2005-11-21

Antalet hot mot anställda i Försäkringskassan ökar kraftigt. Hittills i år har 151 hot anmälts till arbetsgivaren, att jämföra med 97 under hela förra året.

– Jag är inte förvånad, säger Siv Norlin, ST inom Försäkringskassan.

– Vi har blivit striktare i våra bedömningar de senaste åren, och det här handlar främst om människor som inte får sin sjukpenning beviljad. Det drabbar personal i både kundtjänst och enskilda handläggare.

Hoten framförs dels personligen över kunddisk eller per telefon, dels i e-brev adresserade till Försäkringskassans handläggare. Under år 2003 anmäldes 53 hot.

– Jag tror att en stor del av förklaringen ligger i att hot mot tjänstemän ökar i allmänhet i samhället, säger Försäkringskassans säkerhetschef Berit Sjödin.

– Men naturligtvis spelar vår striktare bedömning också in.

Alla hot rapporteras inte. Enligt Berit Sjödin är alla hot som leder till en incidentrapport allvarliga nog att lämna ett ärr i själen. En fjärdedel av de rapporterade fallen polisanmäls. Den tjänsteman som utsatts för hotet får ofta själv vara med och avgöra om man ska göra en polisanmälan.

– Vi har tagit fram riktlinjer om säkerhetstänkande i allt från hur man ska möblera kundmottagningen till hur man organiserar hembesök. Vi utbildar personalen för att man ska känna sig trygg i jobbet. Men i slutänden är det en samhällsfråga hur man ska komma tillrätta med de ökande hoten.

Antalet polisanmälningar om fusk med socialförsäkringar ökar också kraftigt. Under tredje kvartalet i år polisanmälde Försäkringskassan 396 personer. Under motsvarande period förra året anmälde man 293 fall. Kassan har bland annat skärpt kontrollen mot samtidig utbetalning av sjukersättning och a-kassa eller studiemedel. Allt misstänkt fusk polisanmäls konsekvent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA