Antalet hot fördubblades
Under 2005 fördubblades antalet hot mot tjänstemän vid Försäkringskassan, från 97 år 2004 till 183. Men trots att kassan rutinmässigt polisanmäler hot leder det sällan till åtal.
– Många av de anmälningar vi gör händer ingenting med, konstaterar biträdande säkerhetschef Berit Sjödin.
Det är bara ett fåtal av fallen som verkligen leder till rättegång. Ofta avskrivs anmälningarna av polis eller åklagare. Men någon officiell statistik finns inte.
– Det är oerhört kränkande för personalen att bli utsatt för hot. Det är viktigt att markera att det här är helt oacceptabelt, säger generaldirektör Curt Malmborg, som önskar att hoten oftare skulle leda till rättegång och fällande domar.
– Men det är inte alltid den som utsatts för hot vill ställa upp och vittna i en domstol. Chefer och ledare behöver ge bättre stöd till dem som drabbas så att de känner att de vågar driva processen.
Försäkringskassan tar alltid hänsyn till den enskilde tjänstemannen – om den drabbade inte vill anmäla eller ställa upp i domstol har det en avgörande betydelse för hur man hanterar ärendet.
Anledningen till att antalet hot ökat så kraftigt är främst att Försäkringskassan gör striktare bedömningar och fler människor får avslag på begäran om olika former av ersättning. År 2003 anmäldes 53 hot.
http://www.stpress.se/zino.aspx?articleID=10087
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.