Inkvotering av män stoppas

HÖGSKOLAN2010-03-17

Regeringen tar bort den regel som har gynnat män vid antagningen till flera populära utbildningar på högskolan. Ett bra beslut, tycker Högskoleverket.

Regeringen har beslutat att avskaffa den regel i högskoleförordningen som ger universitet och högskolor rätt att ta hänsyn till kön vid antagningen. Regeln anger att lärosätena vid lika meriter kan tillämpa positiv särbehandling om ett kön är underrepresenterat i utbildningen.

I praktiken har bestämmelsen lett till en omfattande inkvotering av män på populära, kvinnodominerade utbildningar. I flera uppmärksammade fall har lärosätena gjort detta på fel sätt, och kvinnliga sökande har fått rätt i domstol.

Regeringen anser att positiv särbehandling är principiellt fel. ”Alla individer har rätt att bli bedömda utifrån sina meriter. Att inte komma in på sin drömutbildning för att man har ´fel´kön är inte acceptabelt”, säger högskoleminister Tobias Krantz i ett pressmeddelande.

Högskoleverket håller i ett yttrande med regeringen. Det är visserligen viktigt att rätta till en sned könsfördelning, skriver verket, men i stället för positiv särbehandling bör man undersöka varför män har sämre meriter och varför färre män än kvinnor söker till högskolan.

Regeringen fastslår också att sökande med likvärdiga meriter ska rangordnas genom prov, intervjuer eller i sista hand lottning. Det kan öka högskoleprovets betydelse, vilket Högskoleverket sätter ett frågetecken för. Det finns en poäng med att ha flera urvalsmetoder, framhåller verket, eftersom olika grupper gynnas av olika urvalsgrunder. Och redan nu fördelas minst en tredjedel av platserna på universitet och högskolor utifrån resultatet på högskoleprovet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA