Färre inspektörer efter uteblivet tillskott
Arbetsmiljöverket krävde 31 miljoner kronor extra, bland annat för att utveckla inspektionsverksamheten under 2019. Men när budgeten presenterades blev det ingenting. ”Självklart finns det en oro bland medlemmarna kring vad som kommer att hända”, säger STs avdelningsordförande Marita Jonsson.
Målet för Arbetsmiljöverket är att ha 300 inspektörer på plats 2020. Myndigheten ville ha 31 miljoner kronor i extra anslag för i år, varav 10 miljoner skulle gå till inspektionsverksamheten. Dessutom behövs det 66 miljoner ytterligare för de nästkommande tre åren, enligt myndighetens begäran till regeringen.
När finansminister Magdalena Andersson, S, presenterade sin vårändringsbudget i veckan fanns det dock inte med några extra pengar alls till Arbetsmiljöverket för innevarande budgetår.
Det betyder att målet med 300 inspektörer inte kommer att uppnås då det inte kommer att kunna rekryteras ersättare till de inspektörer som slutar av olika skäl, enligt Marita Jonsson, ordförande för ST inom Arbetsmiljöverket.
– Man får i stället hushålla med de pengar som finns, vilket betyder att vi inte kan göra inspektioner i den utsträckning som vi vill, säger hon till Publikt.
Att det blir färre inspektörer än väntat betyder inte att kvaliteten i de enskilda inspektionerna kommer att påverkas. Var och en av inspektörerna kommer förmodligen inte heller att behöva bocka av fler inspektioner under en arbetsvecka, förklarar Marita Jonsson.
– Men i första hand kommer vi att behöva hantera det som är akut, som olyckor, tillbud och dödsolyckor. Det som får stryka på foten är den planerade tillsynen, som är av förebyggande karaktär, säger Marita Jonsson.
Signalen som regeringen sänder när den väljer att inte satsa mer på arbetsmiljö och Arbetsmiljöverket är beklaglig, anser Marita Jonsson.
Än så länge har hon dock inte fått några indikationer från arbetsgivaren på personalneddragningar på grund av de uteblivna budgetpengarna.
– Men självklart finns det en oro bland medlemmarna kring vad som kommer att hända. Vi har många nyanställda med inte så många statliga år vilket kanske gör att man söker sig till andra jobb för att vara säker på att ha ett, säger Marita Jonsson.
I Arbetsmiljöverkets budgetunderlag för nästkommande tre år varnar dock myndigheten för att det kan bli tal om både anställningsstopp och varsel om uppsägningar, på grund av ökade lönekostnader.
Myndighetens generaldirektör Erna Zelmin Ekenhem beskriver att de uteblivna budgetmiljonerna blir en bromskloss för verksamheten som påverkar arbetsmiljöarbetet på lång sikt.
”Vi måste minska personalstyrkan. Det innebär färre inspektörer”, säger hon i en intervju i tidningen Arbetarskydd.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.