Arbetsförmedlingen får inte mer pengar
Som väntat får inte Arbetsförmedlingen något extra tillskott i regeringens vårändringsbudget, som presenterades på onsdagen. Kriminalvården får inte de medel myndigheten begärt och satsningen på att bygga ut högskolan försenas. Däremot får Regeringskansliet mer pengar och fri entré på statliga museer återinförs.
I vårändringsbudgeten föreslår regeringen förändringar av budgeten för 2019. Innehållet bygger på januariavtalet, den politiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.
– Det finns i princip inget utrymme för reformer på grund av den budget som lagts av M och KD och de skattesänkningar den innehåller, sade Magdalena Andersson, S, på presskonferensen.
Trots det gör regeringen satsningar på 4,5 miljarder kronor, som bland annat finansieras genom att behålla flygskatten och dra tillbaka en del av de medel som avsatts för olika ändamål i den budget som riksdagen antog i december, men som ännu inte kommit i gång.
Precis som arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, tidigare aviserat får inte Arbetsförmedlingen något utökat förvaltningsanslag i vårändringsbudgeten. Det beror på att de neddragningar som M och KD gjort, med sänkt skatt på 20 miljarder, är svåra att lägga tillbaka, enligt finansministern.
– Det är verkligen ingenting som vi socialdemokrater skulle ha kommit på men de skattesänkningarna som man har gjort går inte att reversera under innevarande budgetår, säger Magdalena Andersson till Publikt.
Hon påpekar också att regeringen skjuter till Arbetsförmedlingen 335 miljoner kronor, som ska gå till arbetsmarknadspolitiska program och insatser.
– Därutöver har Ylva Johansson varit tydlig med att hon tycker att Arbetsförmedlingen kunde ha avvaktat med att gå fram med den här stora kontorsnedläggningen innan man har säkerställt hur människor i hela landet ska ha möjlighet att få den service som behövs, säger Magdalena Andersson.
Kriminalvården hade begärt ytterligare 800 miljoner kronor för 2019. Nästan en halv miljard kronor av den summan syftade till att täcka tidigare underskott, som enligt myndigheten delvis beror på ett underfinansierat transportuppdrag tidigare år. Några pengar för detta får Kriminalvården inte, myndigheten får enbart de medel man begärt för transportverksamheten för i år och för utbyggnaden av anstalts- och häktesplatser. Totalt 335 miljoner.
– Flyttar man verksamhet ska naturligtvis finansieringen följa med. Allt annat skulle skapa ett hål i Kriminalvårdens budget, sade Magdalena Andersson på presskonferensen.
Inte heller Arbetsmiljöverket får de medel som myndigheten efterfrågat. Myndighetens inspektionschefen har tidigare sagt till tidningen Arbetarskydd att det innebär att man inte kan ersättningsrekrytera när någon går i pension – och inte heller öka antalet inspektörer, vilket var målet.
Även utbyggnaden av högskolan kommer att gå i långsammare takt. Det totala anslaget för särskilda utgifter inom universitets- och högskoleområdet, som bland annat används för att bygga ut högre utbildning, minskas med 623 miljoner. Medel som behöver omfördelas till andra satsningar, enligt finansministern.
– Vi kommer ligga kvar på den nivån som vi tycker behövs vad det gäller högskola. Däremot blir utbyggnadstakten något långsammare, säger Magdalena Andersson till Publikt.
På utgiftssidan gör regeringen stora satsningar på miljö, natur och klimat, kostnadsposter som M och KD drog ned på i sin budget. Utgiftsområdet allmän miljö- och naturvård ökar med 1,2 miljarder kronor. Samtidigt minskar regeringen anslaget till Formas, Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande, med 100 miljoner kronor. Anslaget var avsatt för att värna miljön och förebygga klimatpåverkan.
Bland satsningarna märks också att regeringen återinför fri entré på de statliga centrala museerna. Totalt läggs 47 miljoner kronor på detta.
Regeringen lägger också ytterligare medel på Jämställdhetsmyndigheten och Delegationen mot segregation så att de kan fortsätta sin verksamhet. Även Regeringskansliet får ett betydande tillskott, som till stor del har sin orsak i kronans förändrade växelkurs, men också att regeringen satsar mer på konfliktförebyggande åtgärder och på exportsektorn.
Länsstyrelserna i Stockholms, Skåne och Västra götalands län får ytterligare 6 miljoner kronor för att täcka kostnader för ansvaret för tillsyn över aktörer som omfattas av lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Länsstyrelsen i Gävleborgs län får 5 miljoner kronor för extra kostnader i samband med bränderna i somras.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.