Fackliga utbildningar förlorar stöd

BUDGETEN2006-11-07

STs utbildning för skyddsombud och styrelserepresentanter drabbas när statsbidraget dras in.

Anslaget för särskilda utbildningsinsatser på 44 miljoner kronor försvinner. Regeringens motivering i budgetförslaget är att »denna verksamhet inte ska finansieras med statliga medel«. Det drabbar fackens vidareutbildning för skyddsombud och huvudskyddsombud. Den bygger på den grundläggande arbetsmiljöutbildningen som arbetsgivaren står för.

–Hittills har vi haft välutbildade skyddsombud. Visar det sig att de behöver en kompletterande utbildning för att fullgöra sitt uppdrag måste lokala facken kräva att arbetsgivaren ger skyddsombuden den. Enligt arbetsmiljölagen är arbetsgivaren skyldig att se till att skyddsombud och huvudskyddsombud får nödvändig utbildning, förklarar STs förbundssekreterare Dag Andersson.

Statsbidraget på 300000 kronor till STs skyddsombudsutbildningar försvinner, liksom bidrag på 6 till 7 miljoner kronor som gått till TCOs fackliga högskola. Även här gäller det kurser på arbetsmiljöområdet.

–Gissningsvis rör det sig om ungefär hälften av stödet till fackliga högskolan, säger Ken Bjerregard på TCO. Men vi ska inte lägga ner kurser utan nu ska vi gå igenom hur vi ska arbeta vidare.

Även bidraget för vuxnas lärande, knappt 50 miljoner kronor, försvinner 2007. Pengarna har använts till dem som jobbar med uppsökande verksamhet inom fackliga och andra organisationer för att stimulera till studier på främst grundskole- och gymnasienivå. Medlen har även gått till samhällsutbildning för fackligt förtroendevalda.

För TCOs del har det rört sig om cirka 10 miljoner kronor som fördelats på ett femtiotal projekt.

–Vi befarar att den uppsökande verksamheten kommer att minska när bidrag till både fack och kommuners uppsökande verksamhet försvinner eller läggs ner, säger Annika Berkland, TCO.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA