Fackliga protester mot ILO

INTERNATIONELLT2010-11-11

Personalen på den internationella arbetsorganisationen ILO har genomfört en strejk mot arbetsgivarens påstått antifackliga inställning, skriver TCO-tidningen.

Enligt facket är ILO en dålig arbetsgivare och stämningen inom organisationen är ”osund”. Därför blockerade personalen aktiviteter inte bara vid ILOs huvudkontor i Schweiz, utan också vid mindre byråer i andra länder.

”Alla är engagerade. På vissa kontor i Asien är de anställda klädda i svart i dag”, säger en facklig sekreterare i TCO-tidningen.

Hon hävdar också att direktionen bland annat bedriver antifacklig verksamhet, använder osäkra anställningskontrakt och fuskar med rekryteringsreglerna.

ILOs anställningsprov, som tidigare uppfattats som relativt rättvist, har enligt facket blivit ett spel för kulisserna, där arbetsgivaren själv väljer sina favoriter bland kandidaterna. Personer har också gått med osäkra anställningskontrakt i upp emot fem år för att sedan bli utan jobb. De anställda är också kritiska mot att direktionen har beslutat att all e-post från facket ska granskas av ledningen innan den skickas ut till personalen.

Vid ett stormöte i eftermiddag ska personalen besluta om eventuella fortsatta aktioner. Dagens konflikt är den första på 15 år.

ILO

ILO bildades direkt efter första världskriget och har nu omkring 3 000 anställda. Det är en del av FN, har 178 medlemsländer och arbetar med att underlätta livet för löntagare runt om i världen. Två tredjedelar av de anställda vid ILO är medlemmar i facket.

Källa: TCO-tidningen

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA