Fackledare hotade efter koreansk strejk

SYDKOREA2008-08-18

Sydkorea har utfärdat arresteringsorder och tillstånd till husrannsakan mot fackliga ledare efter en generalstrejk. En person har anhållits, trots omvärldens protester.

Det var i juli som en rad sydkoreanska fackförbund organiserade en generalstrejk i protest mot privatiseringar, förändringar i offentlig sektor och stigande konsumentpriser. Flera av förbunden, däribland de sydkoreanska statsanställdas förbund KGEU, ingår i Internationalen för stats- och kommunalanställda, Iska, där även ST är medlem.

Strejken ledde till order om att gripa flera fackliga ledare. Även tillstånd till husrannsakan ska ha utfärdats mot deras hem, och familjemedlemmar uppges ha blivit satta under övervakning.

En av ledarna, Jin Young-ok, ska ha anhållits med motiveringen att hon och andra fackligt aktiva stört affärslivet. Jin Young-ok är vice ordförande för den fackliga centralorganisationen Korean confederation of trade unions, KCTU, där även flera andra ledare i toppskiktet hotas att anhållas. Polis uppges ha omringat organisationens huvudkontor efter orderns utfärdande, och ska ha visiterat alla som gick in i byggnaden.

Iska har i en skrivelse till den sydkoreanska regeringen protesterat mot hanteringen. Även den internationella fackliga paraplyorganisationen Ituc har krävt åtgärder av landets president Lee Myung-Bak.
– Regeringens agerande är fullständigt oacceptabelt, och vi uppmanar president Lee att släppa Jin Young-ok omedelbart, dra tillbaka alla arresteringsorder och upphöra att trakassera och övervaka fackförbundsledare och deras familjer, säger Itucs generalsekreterare Guy Ryder i en kommentar.

ST samverkar sedan tidigare med sydkoreanska statsanställda genom den nordiska statstjänstemannaorganisationen NSO. Trakasserier och repressalier mot fackligt aktiva hör till vardagen i Sydkorea. De statsanställdas förbund KGEU bannlystes till exempel av regeringen för några år sedan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA