Mats Wingborg: Strid med stålrör i offentlig sektor
Mats Wingborg skildrar det sydkoreanska statstjänstemannafackets kamp för rimliga arbetsvillkor - med tillhyggeni händerna.
På gatan utanför det sydkoreanska fackförbundet KPSUs kontor står fem kvinnor med stålrör i händerna. Jag frågar vad som hänt. En av kvinnorna svarar att de måste vakta kontoret eftersom de fruktar nya attacker från säkerhetspolisen. När jag strax därefter kliver in över tröskeln är stämningen laddad. Företrädarna för KPSU, som organiserar offentliganställda i Sydkorea, berättar att myndigheter och statliga företag vägrar acceptera fackets rätt att organisera medlemmar och bedriva förhandlingar. Vid flera tillfällen har den tillspetsade konflikten lett till slagsmål mellan polis och fackliga företrädare.
— •l• —
Den fackliga utvecklingen i Sydkorea är på flera sätt typisk. Under 1980-talet växte en ny, stark facklig rörelse fram på de stora bilfabrikerna och varven som utmanade de gamla och CIA-influerade organisationerna. Regimen svarade med repression. Många stora arbetsplatser var rena slagfält och tusentals fackligt aktiva greps. Men den framväxande fackföreningsrörelsen gick segrande genom striden. Det blev alltför dyrt att låta fabrikerna stå stilla i strejker. Så småningom bildades också centralorganisationen KCTU, som sedan dess vunnit allmänt erkännande.
Men trots att landets politiska makthavare ändrat inställning till facklig organisering på privata företag är många ännu negativa till att offentligt anställda ska få vara med i facket. Men medan facket inledningsvis växte på de privata företagen sker den största tillväxten nu inom den offentliga sektorn. Det näst största förbundet, efter sydkoreanska Metall, är just KPSU.
Konsekvensen har blivit att de mest hätska konflikterna förflyttats från den privata till den offentliga sektorn. Det är där man i dag slåss med stålrör.
— •l• —
Mönstret från Sydkorea känns igen i flera andra länder. I Brasilien växte den fackliga rörelsen för några decennier sedan fram i São Paulos industriområden. En av de avgörande strejkerna ägde rum vid det då svenska företaget Scania i fabriksförstaden São Bernando. Nu ökar framför allt förbund som organiserar lärare, vårdpersonal och anställda inom offentlig förvaltning. I Sydafrika är gruvarbetareförbundet NUM fortfarande det största i landet, men även där stiger antalet fackligt organiserade snabbast bland kommunalt och statligt anställda.
Facklig framväxt i offentlig sektor utgör ofta fackets andra våg. Konflikterna om rätten att organisera sig och sluta avtal är inte sällan hårda. I vissa länder har ingen lösning nåtts på årtionden. Ska ett genombrott ske måste frågan få en större tyngd på den globala arenan. Det räcker inte längre med att de fackliga internationalerna agiterar på egen hand. Särskilt viktigt är att EU går i täten. Ett första steg är att börja på hemmaplan och deklarera att alla offentliganställda inom unionen har rätt att organisera sig.
Mats Wingborg
är frilansjournalist och författare
Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.