Annons:

Fack överväger stämma Bemannia

BEMANNIA2014-01-09

Före jul strandade förhandlingarna mellan Unionen och Bemannia, som hyr ut personal till flera statliga myndigheter. Striden gäller brott mot kollektivavtalet. Nu överväger Unionen att stämma företaget inför Arbetsdomstolen.

− Ärendet är på väg till oss på juridiska sektionen. Vi kommer att gå igenom processförutsättningarna och därefter ta ställning till om vi ska väcka talan, säger Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen.



Enligt honom är Unionens generella inställning att driva många ärenden till Arbetsdomstolen.



− Men jag kan inte alls uttala mig om det här ärendet förrän jag har sett allt. Det finns ett antal överväganden som måste göras.

Karusellen kring Bemannia har pågått under en lång tid. Redan 2011 skrev Publikt om företaget, som då saknade kollektivavtal, trots att de hyrde in personal till statliga myndigheter, som Pensionsmyndigheten. Därefter anslöt sig Bemannia till avtalet mellan Unionen och Almega.

Efter en tid kom klagomål från Unionens medlemmar om felaktiga löner.

Det ledde till att Unionen begärde lokal förhandling med Bemannia. Under tiden samlade förbundet på sig femtiotalet anmälningar från medlemmar som ansåg att de hade fått för lite lön från företaget eller hade anställningsavtal som var i strid med kollektivavtalet. Några av dessa arbetade på statliga arbetsplatser, som Pensionsmyndigheten.

Då parterna inte kunde enas i den lokala förhandlingen begärde Unionen i våras central förhandling, som alltså strandade strax före jul. Enligt Martin Wästfelt kommer det nu ta omkring tre månader innan Unionen tar ställning.

− Exakt hur en stämning skulle se ut eller hur många medlemmar som lyfts fram kan jag inte svara på i dagsläget, säger han.

I oktober avslöjade också Publikt att Bemannia anlitade PR-konsulten Paul Ronge för att gå till motattack motUnionen.

Enligt Paul Ronge fick han dock inte till fullo betalt för sina tjänster, vilket ledde till att han stämde Bemannia.

Bemannias vd Staffan Bruzelius sade då i en kommentar till Publikt att företaget förberedde en stämning mot Paul Ronge, eftersom man ansåg att PR-konsulten brutit mot tystnadsplikten.

Av en inlaga som Bemannia då lämnade in till Stockholms tingsrätt framgår att företaget tills vidare stannar vid ett hot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA