Fack förlorade tioårig tvist i AD
Fackförbundet Byggnads har förlorat en tio år gammal strid med arbetsgivarna. Enligt Arbetsdomstolen, AD, ger inte deltagande i Byggnads kurs för förtroendevalda rätt till betald ledighet.
Byggnads har varit oense med Sverige Byggindustrier, BI, om hur utbildningen av lokala skyddsombud ska genomföras sedan 2004, skriver Arbetet. Enligt facket ger förtroendemannalagen förbundets medlemmar rätt att delta i den veckolånga kursen för skyddsombud och medbestämmandeledamöter på betald arbetstid. Så trots att arbetsgivarna motsatt sig det har Byggnads fortsatt kalla medlemmarna till utbildning.
År 2010 träffade parterna ett nytt arbetsmiljöavtal. Enligt BI innebar avtalet att bara deltagande i en partsgemensam kurs skulle ge rätt till betald ledighet. Under 2012 satte arbetsgivarna ner foten, och när ett skyddsombud vid ett byggföretag i Hässleholm begärde ledigt för Byggnads veckolånga kurs nekade arbetsgivaren. Byggnads hänvisade till sitt tolkningsföreträde och skyddsombudet deltog i kursen på betald arbetstid. BI stämde Byggnads inför AD.
Nu slår AD fast att Byggnads egen kurs för skyddsombud inte ger rätt till betald ledighet för facklig utbildning. Domstolen ålägger facket att stå för rättegångskostnader på närmare en halv miljon kronor, skriver tidningen.
AD försöker i sin dom reda ut vad parterna har och inte har kommit överens om under förhandlingarna inför avtalet och ännu tidigare. Eftersom ord står mot ord fäller domstolen sin dom utifrån en tolkning av avtalstexten från 2010. Enligt domen har arbetsgivarna rätt i att avtalet är en avvikelse från lagen om att få utbilda sig fackligt på arbetstid, då den fackliga skyddsombudsutbildningen ersatts av den partsgemensamma kursen, skriver Arbetet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.