STs avdelningsordförande på Jämställdhetsmyndigheten Lena Bjurving.
Bild: Jerker Andersson
STs avdelningsordförande på Jämställdhetsmyndigheten Lena Bjurving.

Ett steg närmare nedläggning av Jämställdhetsmyndigheten

JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETEN2018-12-17

Som väntat har riksdagens arbetsmarknadsutskott föreslagit att Jämställdhetsmyndighetens anslag avvecklas med sikte på nedläggning i december 2019. ”Medarbetarna är arga, ledsna och oroliga”, säger STs avdelningsordförande Lena Bjurving.

Efter att riksdagen antagit en M-KD-budget för 2019 arbetar utskotten nu med enskilda poster i de 27 utgiftsområden som finns i statsbudgeten. Vad gäller Jämställdhetsmyndigheten har arbetsmarknadsutskottet på måndagen beslutat om sitt förslag till riksdagen. Det är nu klart att Jämställdhetsmyndigheten från årsskiftet står på en avvecklingsbudget. Det slutgiltiga beslutet fattas på onsdagen.

Jämställdhetsmyndigheten startade för precis ett år sedan, i ombyggda lokaler i förorten Angered i Göteborg. STs avdelningsordförande Lena Bjurving framhåller att många av medarbetarna nyligen har flyttat till staden från olika delar av landet för att bygga upp verksamheten.

– Det vi har är en samlad expertis och väldigt engagerade anställda. En del har lämnat hem och familj för att kunna arbeta här. Folk är arga, ledsna och oroliga.

Nedläggningen kom som en överraskning, säger hon.

– Det är klart att vi kände till partiernas olika inställningar, men vi kunde aldrig drömma om att det parlamentariska läget skulle leda till detta. Och vi har inte sett till någon analys av konsekvenserna för varken personal eller verksamhet.

Socialdemokraten Helén Pettersson i arbetsmarknadsutskottet anser att dagens beslut i utskottet varit ”oerhört illa förberett”, i likhet med övriga delar av budgetförslaget från Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Stefan Löfven har ju talat om en servettskiss, och det är ingen överdrift. Vi har inte fått se någon egentlig plan för vad som ska hända med de ansvarsområden som Jämställdhetsmyndigheten har. Ska vi lägga ned arbetet eller var ska det placeras? Just nu är det bara en sifferexercis.

Sista ordet är dock inte sagt, anser hon. En ny regering lägger sin tilläggsbudget, och om Socialdemokraterna ingår i den kommer man att kämpa för Jämställdhetsmyndigheten, säger hon.

– Vi var stolta och glada när den bildades, och tycker att det finns ett stort behov av den.

Jämställdhetsmyndighetens generaldirektör Lena Ag påpekar att det är den tillträdande regeringens sak att fatta beslut om myndighetens vara eller icke vara, oavsett onsdagens budgetbeslut.

– Formellt kan vi inte agera innan vi har ett regeringsbeslut, även om vi självklart har en dialog dagligen och stundligen nu med medarbetare, fack och skyddsorganisation. Vi har sagt att allt ska göras med fullkomlig transparens. Våra medarbetare har kastats ut i stor osäkerhet.

Hon har själv inte fått någon information om vad som ska hända med myndighetens arbetsområden.

– Men vi jobbar på, även om dagens besked inte var någon moralisk boost för medarbetarna. Vi har just nu bland annat en stor konferens i Stockholm som uppföljning av #metoo, lanserar en kampanj mot barnprostitution och har uppdrag om hedersrelaterat våld och internationell samordning kring frågor om människohandel.

Även Lena Ag är kritisk till underlaget för beslutet.

– Vi respekterar givetvis utskottets ställningstagande och kommande riksdagsbeslut, men det känns som ett beslut som inte föregåtts av någon konsekvensanalys. Jag tycker att det visar på bristande respekt för myndighetens medarbetare och den expertkunskap som de besitter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA