Hård kritik mot Jämställdhetsmyndighetens ledning
Hård arbetsbelastning, brist på struktur i arbetsmiljöarbetet och brister i ledningen är förklaringar till det katastrofala resultatet i Jämställdhetsmyndighetens medarbetarenkät, tror STs avdelningsordförande Lena Bjurving.
Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg startade sin verksamhet i januari i år. Som Publikt rapporterat ger medarbetarna nu en mycket mörk bild av sin arbetsmiljö och arbetssituation i en medarbetarenkät. Bland annat säger hälften att de har sömnproblem och att de löper risk för utmattning/långvariga stressproblem.
STs avdelningsordförande Lena Bjurving säger att de röda siffrorna inte var helt oväntade.
– Man kunde ana det, många säger att de inte mår bra.
Hon gissar att svaren till någon del kan bero på att många handläggare är experter på frågor om jämställdhet och maktutövning, och att de förväntat sig att myndigheten skulle ha strukturer för att hantera arbetsmiljöproblem. Sådana har saknats men håller på att utvecklas.
– Man har inte prioriterat att bygga strukturer, och de två personer som arbetat med HR-frågor slutade före sommaren. Exempelvis hade vi länge bara tre av fem chefer på plats, och bara en i kärnverksamheten.
En tydlig prioritering har i stället varit att Jämställdhetsmyndigheten ska leverera rapporter och underlag.
– Samtidigt har vi varit underbemannade, så arbetsbelastningen har varit väldigt tuff, säger Lena Bjurving.
Även ledningen får negativa omdömen i enkäten. Drygt två av fem svarar att ledarskapet inte är rättvist, och nästan lika många anser att stödet från chefen inte är bra. Kanske än allvarligare är att hälften uppger att de lagt märke till mobbning eller trakasserier. En av fem säger sig ha varit utsatt själv.
– De siffrorna talar ett tydligt språk, säger Lena Bjurving. Det finns helt klart brister i ledningen. Det är allvarligt och bekymmersamt.
Marie Martinsson, pressansvarig och utredare på STs kansli, riktar också kritik mot ledningen.
– Generaldirektören har uppenbarligen inte tagit itu med de problem som myndigheten har.
Generaldirektören Lena Ag menar dock att hon har agerat.
– Jag anade en oro bland medarbetarna i våras och tog därför initiativ till enkäten som genomfördes i augusti. Jag blev ganska chockad över resultaten. Samtidigt får vi också mycket positiv feedback, så det är inte helt lätt att tyda svaren.
Hon håller med om att fokus har legat på kärnverksamheten.
– Vi har ett väldigt digert regleringsbrev, och vi har levererat på det. Det är möjligt att det handlar om mitt ledarskap. Jag kan vara lite för pådrivande, för ivrig, och jag beklagar verkligen om medarbetarna inte har fått tillräckligt utrymme. Jag tar detta på stort allvar.
Hon säger att ledning, skyddskommitté och fackliga företrädare är engagerade i en dialog, som även inkluderar fördjupade diskussioner på avdelningarna med alla medarbetare.
– Vi behöver gå till botten med det här, hitta smärtpunkten. Och det måste få ta sin tid. Jag vill att medarbetarna ska må bra och trivas på jobbet.
STs Lena Bjurving hoppas också att problemanalysen ska ge resultat.
– Den pågår för fullt just nu.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.