Regeringen vill förenkla reglerna för omställningsstudiestöd

OMSTÄLLNING2024-08-16

I en lagrådsremiss föreslår regeringen att reglerna för omställningsstudiestödet ska förenklas. De nya reglerna ska göra det möjligt även för den som arbetar i ett bristyrke att byta karriär mitt i livet. De ska också innebära snabbare och effektivare handläggning.

Omställningsstudiestödet ska stärka den enskildes position på arbetsmarknaden och därmed bidra till att säkra samhällets och näringslivets kompetensförsörjning, skriver regeringen i ett pressmeddelande. I remissen till lagrådet föreslås ändringar som ska göra stödet mer effektivt och ändamålsenligt.

Regeringen konstaterar att intresset för omställningsstudiestödet har varit stort, samtidigt som det stora antalet ansökningar och ett komplext regelverk har skapat långa handläggningstider hos Centrala studiestödsnämnden, CSN. Lagrådsremissen innehåller därför bland annat flera förslag till regelförenklingar.

”Många sökande har fått vänta alldeles för länge på ett beslut om att få ta del av omställningsstudiestöd. Regeringen har sedan tidigare gjort flera åtgärder för att korta handläggningstiderna. De regelförenklingar som nu föreslås möjliggör för ytterligare förkortning av handläggningstiderna och innebär att fler kan få beslut i tid”, kommenterar utbildningsminister Mats Persson, L, lagrådsremissen i pressmeddelandet.

Det har varit svårt för den som arbetar inom ett bristyrke att få omställningsstudiestöd. Enligt dagens regler ska efterfrågan på arbetsmarknaden vägas in när någon ansöker om omställningsstudiestöd för att utbilda sig inom ett nytt yrke. Med de föreslagna nya reglerna ska arbete inom ett bristyrke inte längre vara ett hinder.

”Omställningsstudiestödet är en frihetsreform som gör att människor kan växla mellan yrken mitt i livet. De nya reglerna gör det enklare för exempelvis en sjuksköterska eller en lärare att ställa om. Förändringarna möjliggör alltså för dig inom ett bristyrke att också kunna ställa om mitt i livet”, förklarar Mats Persson.

De nya reglerna öppnar också för möjligheten att återkvalificera sig och få fler veckor med omställningsstudiestöd. Det ska bli möjligt att få omställningsstudiestöd i mer än 44 veckor om det gått minst 15 år sedan den studerande fick sina första 22 veckor. Stödet ska i sådana fall kunna ges under som mest totalt 66 veckor.

Regeringen föreslår att lagändringarna ska träda i kraft 1 januari 2025 och gälla för studier som påbörjas efter 1 juli 2025.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA