Annons:

Bild: CSN

Parterna kräver mer pengar till CSN

CENTRALA STUDIESTÖDSNÄMNDEN2024-06-11

Regeringen måste skyndsamt ge Centrala studiestödsnämnden, CSN, resurser att hantera omställningsstudiestödet. Det kräver de tre centrala parterna bakom reformen i en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter.

LO, PTK och Svenskt Näringsliv har förlorat tålamodet med regeringen. De stora inkörningsproblemen som har drabbat reformen för livslångt lärande gör att närmare 22 000 sökande väntar på ett besked inför sin utbildningsstart.

”Men reformen som ska öka tryggheten och minska kompetensbristen bromsas upp av CSNs handläggningsresurser. Medel för omställning som skulle gå till människor i utbildning riskerar att brinna inne flera år framöver på grund av otillräckliga resurser för handläggning”, skriver företrädare för de tre parterna bakom uppgörelsen om ett nytt studiemedel för omställning i Dagens Nyheter.

Omställningsstudiestödet skulle skapa förutsättningar för livslångt lärande och ge yrkesverksamma mitt i livet möjlighet att studera med upp till 80 procent av lönen, konstaterar Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl, LOs avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä och Martin Wästfelt, ordförande för PTKs förhandlingschefsgrupp, i debattartikeln.

Enligt debattartikeln går det för långsamt att genomföra reformen. Det rimliga är att staten tydligt visar att den tar sitt ansvar för att omställningsstudiestödet äntligen blir väl fungerande, skriver de tre i Dagens Nyheter:

”Reformens barnsjukdomar, som borde varit lösta, fortsätter att påverka människor som vill eller behöver vidareutbilda eller omskola sig.”

Parterna kräver att regeringen skyndsamt skjuter till mer pengar till CSN för att de som söker omställningsstudiestödet ska få besked i rimlig tid innan utbildningen startar. CSNs nya datasystem är bra, men räcker inte. Det tar för lång tid innan det kan bidra till kortare handläggningstider.

”Såväl ansvaret som kostnaderna för reformen delas mellan staten och parterna. Parternas omställningsorganisationer, TRR och TSL med flera, stöttar individer med studie- och yrkesvägledning och utfärdar yttrande till CSN inför beslut om omställningsstudiestöd. Vår uppgift som parter och ägare är att ge omställningsorganisationerna de bästa förutsättningarna för att lyckas med det utökade uppdrag reformen förde med sig”, skriver LO. PTK och Svenskt Näringsliv.

Kritiken riktas både mot den förra och den nuvarande regeringen som enligt debattartikeln har missbedömt CSNs förutsättningar att utföra sitt uppdrag och därmed uppfylla statens åtagande:

”Det är nu regeringen gör upp förutsättningarna för höstens budget och kan visa att staten står upp för trygghetsöverenskommelsen: Ge CSN verkliga förutsättningar att lyckas med sitt uppdrag.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA