Dygnslång strejk lamslog Frankrike

FRANKRIKE2007-11-21

Högre löner och stopp för personalneddragningar!
I går, den 20 november, gick de offentliganställda i Frankrike ut i en dygnslång strejk. Samtidigt fortsätter konflikten på järnvägen.

Enligt officiella siffror var uppslutningen bakom 24-timmarsstrejken ”hög”.

Omkring hälften av landets skolor var stängda, men strejken visade sig också tydligt inom en rad andra områden. Personal på Posten, på nationella teaterscener, meteorologer, anställda hos Radio France, på skattekontoren och andra myndigheter deltog också i strejken.

Den riktade sig mot att köpkraften stadigt har minskat bland de statsanställda.

Enligt fackförbunden har de reella lönerna sänkts med minst sex procent sedan år 2000. Dessutom handlade protesterna om att
22 900 tjänster försvinner under nästa år.

Facken hävdar att personalneddragningarna görs i blindo och utan någon reflektion över vad den offentliga sektorn ska prioritera. Att den ansvarige ministern, Eric Woerth, säger att färre anställda betyder högre löner, tycks knappast vara ett argument som biter.

Den här 24-timmarsstrejken sammanföll med järnvägsstrejken, som inleddes för en vecka sedan. Konflikten där handlar om försämringar av pensionsvillkoren.

Antalet strejkande har minskat successivt, men fortfarande står 70 procent av tågtrafiken stilla. Flera fackliga centralorganisationer drar sig alltmer tillbaka från konflikten, eftersom regeringen har gått med på att starta förhandlingar i dag, onsdag. Men det är osäkert hur de lokala fackklubbarna kommer att reagera.

De järnvägsanställda kräver att få en ordentlig ekonomisk ersättning om de ska tvingas jobba längre. En del av dem tycks vara beredda att slåss länge för att få behålla möjligheten att gå i pension vid 55 års ålder, även om de inte får någon konfliktersättning vid strejker.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA