Diskriminering ofta komplex process

DISKRIMINERING2014-08-27

Människors upplevelser av diskriminering handlar ofta om långvariga och utdragna processer, där det inte går att peka ut en enskild händelse. Det är slutsatsen av en analys som gjorts av Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Antalet anmälningar till DO ökar. Under första hälften av 2014 tog myndigheten emot cirka 1 000 anmälningar. Det är en ökning med 25 procent jämfört med samma period föregående år. Men många av anmälningarna handlar inte om en enskild diskriminerande händelse eller beslut. Istället handlar många människors upplevelse av diskriminering om en långvarig upplevelse av särbehandling, enligt en analys som gjorts av drygt 800 anmälningar.

Anmälarna berättar att de har blivit utsatta för en rad mer eller mindre märkbara negativa handlingar vid flera tillfällen under en längre tid, vilket gör det svårt att peka ut enskilda händelser eller tidpunkter för när diskrimineringen har ägt rum, enligt DOs analys. Det kan också vara flera aktörer inblandade och ibland kan det vara svårt att säga vem som är ansvarig. Det gör det ofta svårt att driva en anmälan till åtal för brott mot diskrimineringslagen:

”För att möjliggöra en rättsprocess måste DO skala ner människors berättelser om diskriminering som pågått under lång tid och vid upprepade tillfällen till enskilda, isolerade händelser för att värdera om de var för sig kan utgöra diskriminering i juridisk mening, och om diskrimineringen går att styrka i domstol”, skriver DO Agneta Broberg i en debattartikel i Dagens Nyheter.

För att undvika att människor diskrimineras hjälper det inte att ensidigt söka förklaringar hos enskilda individer eller händelser – det kan leda till att man aldrig kommer åt grundorsakerna och att händelserna riskerar att upprepas, menar DO. Diskriminering kan vara ett komplext samspel mellan normer och bestämmelser, beteenden och handlingar.

”DO uppmanar människor att fortsätta anmäla upplevelser av diskriminering. Det är viktigt att människor påtalar de problem som finns. Det gör att DO tillsammans med andra ansvariga aktörer kan synliggöra diskriminering och utveckla ett verkningsfullt arbete som främjar lika rättigheter och möjligheter”, skriver Agneta Broberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA