EvaLena Moser, ST inom Universitet och högskolor.<br>
Bild: Jan Lindmark
EvaLena Moser, ST inom Universitet och högskolor.<br>

De kräver ett tydligare ST

AVTALSRÖRELSEN2010-09-28

Arbetsgivarverket har gått ut hårt i avtalsrörelsen – med huvudsyftet att begränsa fackets inflytande. Det anser några av STs förtroendevalda, som tycker att förbundet måste föra en tydligare debatt om utvecklingen.

EvaLena Moser från ST inom universitet och högskolor tycker att Arbetsgivarverkets yrkanden pekar i en oroande riktning.

– Arbetsgivaren gör ett mycket strategiskt försök att minska det fackliga inflytandet. Om vi backar tillbaka kan det långsiktiga priset bli väldigt högt, anser hon.

Hon syftar bland annat på kravet på sifferlösa avtal, lönesättande samtal, enskilda överenskommelser och slopad individgaranti.

– Visst behöver vi vara beredda att lyssna på motparten i en förhandling. Men det är farligt att börja tulla på kollektivavtalet.

Om allt fler överenskommelser sker mellan individen och chefen, kommer facket på sikt att försvagas, menar hon.

– Om vi individualiserar på ett långtgående sätt för att få kortsiktiga vinster, då äventyrar vi hela grunden för den fackliga föreningen.

Hon får medhåll av Alejandra Pizarro, även hon från ST inom universitet och högskolor.

– Vi ska inte heller förhålla oss för hårt till de avtal som tecknades tidigare i år. De präglades av den ekonomiska krisen. Men nu finns det faktiskt ett ekonomiskt utrymme, säger hon.

Arbetsgivarverket får sitt mandat från sina medlemmar – myndighetscheferna.

– De vill begränsa de anställdas och fackets inflytande. Så nu måste vi vända oss till våra myndighetsledningar och fråga vad de egentligen menar med samverkan, säger EvaLena Moser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Avtalsrörelse
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA