Nej till förändrad maktbalans

AVTAL2010-09-28

Se till att maktbalansen mellan arbetsgivare och anställda inte rubbas. Det var ett av de viktigaste budskapen från STs avtalsråd inför de fortsatta förhandlingarna med Arbetsgivarverket.

Av:  Eva Spira

17 september hade ST avtalsråd med förtroendevalda inom Arbetsgivarverkets område.

STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar säger att hon är mycket nöjd med det mandat hon fick inför de fortsatta förhandlingarna.

– Nu har vi tydliga indikationerna på vad som ska vara prioriterat. Det handlar om inflytandefrågorna och värdet i det centrala avtalet.

Avtalsrådets signal var mycket tydlig, säger hon: ”Rör inte vårt inflytande”.

– Arbetsgivarverkets yrkande om att arbetsgivaren ska bestämma i flera fall där parterna inte kommer överens, är en attack mot kärnan i den samverkan vi har i den statliga sektorn. Från STs sida tror vi att verksamheten blir bättre om både chefer och medarbetare kommer till tals.

Att behålla värdet i avtalet innebär att det ska finnas siffror att falla tillbaka på om man inte kommer överens. Man är inte heller beredd att släppa förmåner som finns i nuvarande avtal, förklarar Åsa Erba-Stenhammar.

Från Arbetsgivarverkets sida har man yrkat om att avtalet inte ska ha någon tidsgräns och bara omförhandlas vid behov.

Men Åsa Erba-Stenhammar säger att hon känner sig optimistisk när det gäller möjligheten att bli överens om både siffror och en tydlig löptid i det centrala avtalet.

– Därmed skulle vi ha löst två av de yrkanden som vi såg på med stor oro.

Hur det går med övriga yrkanden – och möjliga förhandlingsöppningar – vill Åsa Erba-Stenhammar inte kommentera.

Nu pågår täta möten mellan förhandlingsdelegationerna, men det är inte sannolikt att något avtal är klart 30 september när nuvarande avtalsperiod går ut.

Målet är fortfarande att allt ska vara klart 30 september, när nuvarande avtalsperiod går ut. Många frågor återstår att lösa, enligt Åsa Erba-Stenhammar.

– Men vi vill hellre ha ett bra avtal än att det ska gå snabbt, säger hon.

Från 1 oktober har facken rätt att ta till stridsåtgärder om man inte kommer överens med arbetsgivaren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Avtalsrörelse
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA