Civila fick inte vakta arresten
Huvudskyddsombudet stoppade att civilanställda vid polisen i Västerås skulle vakta arresten. Arbetsmiljöverket backade upp beslutet efter en inspektion.
Polisen i Västerås måste spara, och en av sparåtgärderna är att man sagt upp avtalet med vaktbolaget som tidigare skött övervakningen av cellerna i arresten. Ledningen ville att civilanställda vid myndigheten skulle sköta tillsynen. Avsikten var att spara 2,5 miljoner kronor årligen.
Men huvudskyddsombudet Mikael Kandelin vid Västeråspolisen ansåg att bevakningen av arresten var ett för farligt uppdrag för civilanställda utan utbildning i självskydd:
– Även om det inte är vanligt så händer det att omhändertagna brottslingar blir våldsamma och lyckas slita sig loss. Jag kan inte riskera att någon som inte kan försvara sig blir angripen och i värsta fall skadad, säger han till Vestmanlands Läns Tidning.
Därför beslutade han att stoppa arbetet, och sedan Arbetsmiljöverket inspekterat arbetsplatsen förbjöds den tänkta lösningen. Nu blir det i stället patrullerande personal som får titta till arresten. Risken är därför att besparingen i stället leder till ökad övertid, säger Per Ågren, som är tillförordnad operativ chef vid polisen i Västerås:
– Tanken var aldrig att de civilanställda skulle komma i kontakt med de omhändertagna. Vanligtvis skulle de bara gå ner en gång i kvarten och titta in genom arrestdörrens glasruta för att kontrollera att fyllerister mår bra, säger han till tidningen.
Nu ska de civilanställda snarast få utbildning i självskydd för att kunna fungera som arrestvakter.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.