”Bra, men för lite”
ST och TCO välkomnar regeringens satsningar på arbetsmarknadspolitik och infrastruktur. Men de är kritiska till att resurserna för jobbskapande är för små, och vissa anslagsökningar räcker inte ens för överenskomna löneökningar, varnar STs ordförande Annette Carnhede.
Regeringen har redan tidigare berättat om de prioriteringar som dagens budgetproposition skulle innehålla. Det gäller bland annat fem miljarder kronor till järnvägar och vägar de kommande två åren och ett arbetsmarknadspolitiskt paket. I paketet finns 1,2 miljarder kronor till Arbetsförmedlingen, en knapp miljard till arbetsmarknadspolitiska program och ett ”kulturarvslyft” med subventionerade anställningar inom kultursektorn.
Regeringen får beröm av både ST och TCO för dessa satsningar. Men facken anser att det behövs mer. För de statsanställdas del finns mycket i övrigt att önska i budgeten, anser STs förbundsordförande Annette Carnhede.
– I vissa fall låter det som stora satsningar, samtidigt som vi inte ens har tillräckligt för att klara vårt nuvarande löneavtal.
Anslagen till myndigheterna har beräknats utifrån lönekostnadsökningar på 0,92 procent, samtidigt som löneökningarna enligt STs avtal ska ligga på minst 1,8 procent.
Även när det gäller enskilda myndigheters verksamhet ger regeringen en förskönande bild, anser Annette Carnhede. Exempelvis sägs att Försäkringskassan får tillskott för att kunna bibehålla sina servicekontor och stärka legitimiteten i sjukförsäkringen. Samtidigt uppges i budgeten att myndigheten kommer att minska sin personalstyrka med 1 100 personer fram till 2014.
TCOs ordförande Eva Nordmark säger i ett pressmeddelande att den mörka bild regeringen ger av de ekonomiska utsikterna borde motivera mer av stimulanspolitik. TCO vill se praktikplatser för unga akademiker och en utbildningsgaranti för ungdomar som saknar fullständigt gymnasiebetyg.
Finansminister Anders Borg har också uttalat att det kan komma fler stimulansåtgärder. I budgeten finns en buffert som ger handlingsutrymme att möta en sämre utveckling, sägs det i ett pressmeddelande. I budgetpropositionen har regeringen kraftigt skrivit ned förväntningarna på ekonomisk tillväxt, till 1,3 procent nästa år. Ändå varnar finansministern för att tillväxten kan bli lägre än så. Även arbetslösheten väntas öka, från 7,5 procent till 7,8 procent.
Trots de dystra utsikterna tror regeringen att de flesta reformer man tidigare utlovat kan bli verklighet under mandatperioden. Det som då ska prioriteras är det femte jobbskatteavdraget, sänkt skatt för pensionärer, höjd gräns för statlig inkomstskatt och förbättringar av företagsklimatet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.