Ettårig satsning på arbetsförmedling

ARBETSFÖRMEDLINGEN2011-09-27

Arbetslösheten beräknas öka och Arbetsförmedlingen får 1,26 miljarder kronor mer till interna kostnader nästa år. Men samtidigt försvinner 550 miljoner kronor. Och redan 2013 sjunker anslaget.

Av:  Ann Dahlin,  Eva Spira

Regeringen vill öka anslaget till Arbetsförmedlingens interna kostnader från 5,9 till knappt 7,2 miljarder kronor. Det är en ökning med mer än 20 procent. Även resurserna för arbetsmarknadspolitiska åtgärder fylls på, från 7,4 till 8,3 miljarder kronor.

Orsaken är att regeringen räknar med att att arbetslösheten ökar nästa år. Regeringen vill att Arbetsförmedlingen ska ha tätare kontakt med de långtidsarbetslösa och med dem som riskerar långvarig arbetslöshet.

Förslaget innebär dock inte att förmedlingen kan använda 1,26 nya miljarder till att anställa arbetsförmedlare. Det försvinner också 550 miljoner kronor som myndigheten kunnat disponera i år, bland annat till interna jobbcoacher.

Återstår cirka 700 miljoner som kan användas till nyanställningar.

ST-avdelningen ser helst att det blir fler fasta tjänster:

– Det ger större möjlighet att få rätt kompetens och att snabbare få in personer som kan komma in i jobbet, säger Meeri Wasberg i STs avdelningsstyrelse.

Men Arbetsförmedlingens ekonomichef Karin Leth säger att det sannolikt blir en blandning av visstidsanställda och tillsvidareanställda:

– Det blir nog en mix. Vi måste tänka på att anslaget minskar igen 2013.

Omräknat i 2012 års penningvärde minskar anslaget för 2013 med cirka 450   miljoner kronor jämfört med 2012.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA