Besviken personal på Rällsögården
ST-medlemmarna på Rällsögården drev arbetsgivaren till central förhandling om lönerna. Och förlorade 25 kronor per medlem. Personalen tycker att förbundet har agerat lamt.
ST Press har under en tid följt ST-medlemmarna vid Rällsögården. De anser att de har ett lågt löneläge jämfört med andra institutioner och att löneskillnaderna mellan institutionerna är orimligt stora.
Frågan drevs därför till central förhandling. Resultatet blev att Statens institutionsstyrelse, SiS, nu måste göra en lönekartläggning.
– Det positiva är att det går att påverka som liten arbetsplats, säger Thord Jansson, ordförande för ST på Rällsögården.
Men han och personalen tycker också att de har förlorat på att driva en fråga, som varit till gagn för alla inom myndigheten. Efter de centrala förhandlingarna fick de 25 kronor mindre per person eftersom arbetsgivaren drog tillbaka sitt utgångsbud och de hamnade på den så kallade oenighetsnivån, löneutrymmet som kan användas om parterna lokalt inte blir överens.
Thord Jansson tycker att förbundet centralt har agerat lamt. Enligt avtalet skulle SiS ha gjort en lönekartläggning redan tidigare. Han anser att avtalsbrottet borde ha lett till någon konsekvens för SiS och att det borde ha gett förbundet en förhandlingsfördel.
– Förbundet borde ha drivit igenom åtminstone hälften av våra krav. I stället lade förbundet hela vårt krav åt sidan.
Lena Moberg-Lindwall, STs förhandlingschef, är medveten om att den centrala förhandlingen inte löst Rällsögårdens akuta problem.
– Men förhoppningsvis kan den leda till en bättre lokal lönebildning på sikt, som även Rällsögården kan få del av.
Hon menar också att de lokala avtalen var skrivna så att det var svårt att komma ifrån oenighetsnivån.
Avdelningsordförande för ST inom SiS, Per Hellstrand, håller till viss del med.
– Det handlar om en formulering som hängt med i flera år. Vi var helt enkelt inte tillräckligt alerta på vad den skulle innebära.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.