Oenighet på institution

LÖNER2008-11-20

Vårdhemmet för missbrukare går med vinst. Ett resultat av överbeläggningar, något som pressat personalen hårt. Men trots det är utrymmet för löneökningar litet, enligt arbetsgivaren.

Institutionen Rällsögården, ett hem för vård av missbrukare, har hittills i år gått med drygt sex miljoner kronor i vinst.

Thord Jansson, som är STs företrädare på Rällsögården, säger att det inte är någon engångsföreteelse. Förra året uppgick vinsten till nära tio miljoner kronor. Då hade institutionen en beläggning på 118 procent. Hittills i år är beläggningen 113 procent.

– Att vi är efterfrågade av kommunerna måste väl ses som ett bevis på att vi gör ett bra jobb, säger han.

Det Thord Jansson driver hårdast är ett generellt lönelyft för dagpersonalen. I dag ligger grundlönen för nattpersonalen högre än för dagpersonalen, något som han tycker är oskäligt.

Men i löneförhandlingarna tycker inte arbetsgivaren att det finns utrymme för någon extra gratifikation för arbetsinsatsen.

– Rällsögården är en enhet inom en statlig myndighet och har inte möjlighet att fördela överskott i budgeten ett år i form av höjda löner året efter. Det är i så fall ett myndighetsproblem och inte ett problem här, säger Harriet Lundefors Oscarsson, institutionschef på Rällsögården.

– Det här är en principiellt intressant fråga, säger Per Hellstrand, avdelningsordförande för ST inom Statens institutionsstyrelse, SIS.

Han menar att det är praxis att anställda i dåliga tider ska hålla tillbaka sina lönekrav, men att det i goda tider inte finns någon chans att kräva mer. Trots att det i det centrala avtalet står att man ska ta hänsyn till det ekonomiska läget.

Pia Rothe, ombudsman på ST Region Väst, tycker att det är viktigt att driva frågan vidare. Hon konstaterar att den aktuella institutionen står för nära tjugo procent av Statens institutionsstyrelses vinst förra året, samtidigt som de anställda på institutionen släpar efter lönemässigt.

– Det är inga jättestora krav personalen har, utan helt rimliga. De vill ligga i paritet med övriga landet. På den här arbetsplatsen har man pengar, men tycker sig ändå inte kunna göra någonting åt situationen.

Harriet Lundefors Oscarsson anser att facket och arbetsgivaren har olika uppfattning om löneläget på Rällsögården. Hon menar att det är mer komplicerat än att bara titta på genomsnittslönerna.

Pia Rothe anser att arbetsgivaren centralt självklart måste kunna förändra i budgeten då de utfört ett mycket bra arbete med hög svårighetsgrad och utifrån att de gjort en stor vinst.

– Det går ju utmärkt att minska på lönekostnaderna när man inte utför ett utmärkt arbete eller har ekonomiskt underskott.

Förhandlingarna på Rällsögården har strandat och SIS huvudkontor har tagit över från arbetsgivarens sida.

– Läget är känsligt för Statens institutionsstyrelse. Om det här inte går vägen strandas alla avtal på SIS och de får gå över till ett centralt samrådsförfarande, säger Pia Rothe.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA