Bemanningsregler i fokus i nya avtal
De senaste veckorna har många nya kollektivavtal
slutits. Flera av dem innehåller försök att komma till rätta med frågorna om bemanningsföretag.
Under den senaste månaden har bland annat 157 500 metallarbetare, <br>55 000 arbetare inom skogs- och livsmedelsindustrin och 100 000 handelsanställda fått nya kollektivavtal. Flera av avtalen ger 3,2 procents löneökningar på 22 månader. De handelsanställdas avtal löper på
24 månader och ger 4,7 procent för butiksanställda och 3,7 procent för lagerarbetare. Till skillnad från övriga avtal, som ger första lönelyftet 1 juni i år, får de handelsanställda första påslaget 1 april.
Frågan om bemanningsföretag har varit viktig i flera av förhandlingarna.
IF Metall har valt en lösning med en förstärkt återanställningsrätt på sex månader: arbetsgivaren får då inte hyra in personal från bemanningsföretag om det finns personer med företrädesrätt.
Skogs- och livsmedelsanställda går en annan väg, där arbetsgivare och fack måste förhandla om behovet av inhyrning överstiger fem veckor. En sådan formulering finns också i Handels avtal.
Journalistförbundet har inte kommit överens med Medieföretagen inom Almega om bemanningsfrågan. Enligt en skrivning i avtalet ska medieföretagen rekommendera sina medlemmar att hantera frågan om bemanningsföretag på ett ansvarsfullt sätt.
Vid denna tidnings pressläggning har Elektrikerförbundet just varslat om strejk för några av sina medlemmar, och öppnar för fler stridsåtgärder. Pappers varsel om blockad mot övertid, nyanställning och utökad bemanning började gälla på måndagskvällen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.