TCO: Se bortom EU-rätten

ARBETSRÄTT2012-09-06

De nyligen tillsatta utredningarna om svensk arbetsrätt är välkomna, men de behöver ha en bredare syn än att bara utgå från EU-rätten. Det anser TCOs jurister Samuel Engblom och Ingemar Hamskär.

Regeringen har tillsatt två nya parlamentariska kommittéer som ska se över svensk arbetsrätt. Den ena ska se över om anställningsskyddet kringgås med hjälp av inhyrd arbetskraft. Den andra har i uppdrag att utvärdera lex Laval och att kartlägga utstationering på den svenska arbetsmarknaden.

TCOs chefsjurist Samuel Engblom och hans företrädare Ingemar Hamskär, numer senior rådgivare, påtalar i en gemensam debattartikel i Dagens Industri att det finns en konflikt mellan lex Laval, som bygger på EU-domstolens tolkning av arbetsrätten, och ILOs grundläggande konventioner och förenings- och förhandlingsrätt.

I ett ärende gällande Storbritannien har ILOs expertkommitté slagit fast att de inskränkningar i strejkrätten som är effekten av EU-domstolens praxis innebär en otillåten inskränkning av grundläggande mänskliga och fackliga rättigheter, skriver de två.

”Den … svenska utredningen och propositionen som ledde fram till lex Laval fokuserade alltför ensidigt på EU-rätten, som dessutom tolkades felaktigt, samtidigt som Sveriges övriga internationella åtaganden negligerades. Det har lett till en situation där vi både bryter mot internationella konventioner och äventyrar vår framgångsrika kollektivavtalsmodell”, skriver Samuel Engblom och Ingemar Hamskär.

De två utredningar regeringen tillsatt ger en chans att rätta till misstagen. Men då borde uppdragen breddas, anser TCOs jurister.

Utredningen om anställningsskyddet och bemanningsföretagen bör granska själva grundproblemet – inhyrning för att tillgodose ett permanent arbetskraftsbehov.

Och lex Laval-utredningen måste ha ett bredare perspektiv än bara EU-rätten – uppdraget bör vara att hitta ett sätt på vilket Sverige kan leva upp till alla sina internationella åtaganden, samtidigt som den svenska kollektivavtalsmodellen respekteras, skriver Samuel Engblom och Ingemar Hamskär.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Peter (ej verifierad) tors, 09/06/2012 - 13:36
EU är ingenting annat än de rikaste och mäktigastes konspiration mot samhällets gräsrötter. EU är dessutom en kvasidemokrati då EU-parlamentet inte är utformat som parlamentet i USA som har två avdelningar där den ena har delegater i relation till delstaternas folkmängd, medan den andra har två delegater från varje delstat. Vore EU-parlamentet utformat på det viset vore det mer demokratiskt än i dag, för nu är rösterna olika mycket värda beroende på var man är folkbokförd, och innan vi belv en vasallstat inom EU så hade vi avskaffat den graderade rösträtten i Sverige. Sverige bör lämna EU!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA