Annons:

Per Hellstrand, ST inom SiS, anser att myndigheten inte tagit sitt ansvar.
Bild: Hasse Eriksson
Per Hellstrand, ST inom SiS, anser att myndigheten inte tagit sitt ansvar.

Behandlingshem kritiseras efter mord

UNGDOMSVÅRD2008-09-09

Behandlingshemmet Tunagården fick kritik för sin arbetsmiljö redan år 2000. Om anvisningarna följts kunde mordet på en behandlingsassistent kanske ha undvikits, tror arbetsmiljöinspektör Eva Karsten.

Den 11 maj i år blev en kvinnlig vårdare knivdödad av en 15-årig pojke på Statens institutionsstyrelses, SiS, behandlingshem Tunagården i Malmö. Hon var ensam med pojken, saknade utbildning i självförsvar och bar inget larm.

Pojken led av sexuella tvångstankar, som han själv medicinerade emot. Han hade kommit över en kniv i samband med att han tömde institutionens diskmaskin.

Efter en rättspsykiatrisk undersökning dömdes 15-åringen i somras för mord till rättspsykiatrisk vård.

Allvarliga brister

Arbetsmiljöverket har utrett händelseförloppet, och överlämnar till åklagare att pröva om någon ansvarig inom SiS ska åtalas för de brister som konstateras.

– Det är allvarliga brister – det är av allra högsta vikt att man gör riskbedömningar. Inte bara för personalens skull, utan också för elevernas, säger arbetsmiljöinspektör Eva Karsten.

Redan år 2000 riktade dåvarande Yrkesinspektionen kritik mot arbetsmiljön vid Tunagården. Behandlingshemmet ålades att arbeta kontinuerligt med riskbedömningar och ta fram säkerhetsrutiner bland annat för ensamarbete och knivhantering. Om anvisningarna hade följts skulle kanske mordet kunnat undvikas, tror Eva Karsten:

– Då skulle förhållandena sannolikt ha varit helt annorlunda just den här kvällen. Och om man arbetat med riskbedömningar hade den här pojken kanske inte ens befunnit sig där.

Skötte medicineringen själv

15-åringen var inte tvångsomhändertagen. Han underkastade sig frivilligt vård för sina tvångstankar. Han skötte också sin egen medicinering, något som docent Eva Lindström reagerat på vid den rättspsykiatriska undersökningen. I ett brev till SiS tillsynsenhet tar hon upp medicineringen, riskbedömningen och den interna kommunikationen som frågor som bör granskas.

Per Hellstrand, ordförande i ST inom SiS, är mycket kritisk till hur SiS hanterar arbetsmiljöfrågorna.

– Arbetsgivaren har behandlat både personal- och arbetsmiljöfrågor på ett njuggt sätt. Vi har länge varit kritiska till att myndigheten inte följer upp den policy och de riktlinjer som finns.

Kurser för korta

Det finns en arbetsmiljöhandbok på myndigheten, och det arrangeras kurser om arbetsmiljöfrågor, men enligt Per Hellstrand handlar det om korta kurser som inte ger någon djupare insikt:

– Det är inte vår uppfattning om ett systematiskt arbetsmiljöarbete.

Bengt Andersson tillträdde som chef för SiS södra region i augusti i fjol, i samband med SiS omorganisation. Vem som bär det formella ansvaret för eventuella brott mot arbetsmiljölagen blir åklagarens sak att reda ut, konstaterar han:

– Som institutionschef har man det övergripande ansvaret för verksamheten.

Mordet vid Tunagården har lett till att myndigheten inlett en översyn:

– Redan i juli började vi att se över den totala verksamheten och hur vi ska hantera hot och våld. Vi kommer att behöva se över alla våra säkerhetsrutiner.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA