Åklagare yrkade på skärpt straff
Villkorlig dom och fler dagsböter än i tingsrätten. Det yrkade åklagaren Lotten Loberg när hovrätten avslutade förhandlingarna om arbetsmiljöbrott mot två chefer på SiS behandlingshem Tunagården i Skåne efter ett knivmord.
– Man har inte tagit personalens oro på allvar och man har inte tagit riskerna på allvar, sade Lotten Loberg i slutpläderingen.
Det var i maj 2008 som en kvinnlig vårdare knivskars till döds av en intagen 15-åring. Pojken dömdes senare för mord.
Tingsrätten ansåg att om en realistisk riskbedömning skett så skulle 15-åringen före mordet ha omplacerats till en institution med högre säkerhetsnivå. Tingsrätten i Malmö dömde de två cheferna, föreståndaren och biträdande föreståndaren, till villkorlig dom och 60 dagsböter vardera för arbetsmiljöbrott.
I hovrätten för Skåne och Blekinge påpekade åklagaren att flera ur personalen hade tagit upp tagit frågan om omplacering av 15-åringen. Anställda kände sig också osäkra i arbetet med eleven och flera incidenter hade inträffat.
– De som är ansvariga är föreståndaren som har haft en tydlig delegering av arbetsmiljöansvaret och biträdande föreståndaren vars ansvar följer av arbetsuppgifterna, sade Lotten Loberg.
De två åtalades advokater framhöll att cheferna hade gjort det mesta möjliga av situationen och inte fått någon egentlig utbildning för arbetsmiljöarbetet.
Den biträdande föreståndarens advokat sade också att denne inte hade haft något arbetsmiljöansvar. Men om det ändå förelåg ett ansvar så hade ingen av cheferna varit ”klandervärt oaktsam”.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.