Avtalslösa uthyrda ska skyddas
Regeringen vill införa en ny arbetsrättslig skyddslag för uthyrd personal. De ska ha rätt till samma villkor som fast anställda på arbetsplatserna där de jobbar.
Den nya uthyrningslagen är tänkt att minst svara upp mot skyddsreglerna i EUs bemanningsdirektiv. Den som är anställd i ett bemanningsföretag ska ha rätt till åtminstone lika goda arbetstider, lön och skydd mot diskriminering som personalen i de inhyrande företagen och myndigheterna. Det är grundregeln i propositionen som regeringen lade 13 september.
Men parterna på central nivå kan göra undantag från regeln genom kollektivavtal. Det här är LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv positiva till, men inte Arbetsgivarverket, som anser att även parterna på lokal nivå ska kunna göra undantag från kravet på likabehandling.
Samuel Engblom, chefsjurist på TCO, är nöjd med att de svenska kollektivavtalen inte påverkas av lagförslaget.
– Den del av propositionen som gäller rent inhemska förhållanden, ett svenskt bemanningsföretag som hyr ut till ett svenskt kundföretag, är vi i stort sett nöjd med.
Han beklagar dock att regeringen inte begränsar uthyrning av arbetskraft för att lösa permanenta behov.
– Det säger visserligen inte direktivet något om, men hade varit bra om regeringen hade tagit med också, säger Samuel Engblom.
Enligt propositionen gäller den nya lagen inte heller tillsvidareanställda i bemanningsföretag som får lön mellan uthyrningsuppdragen.
Andra regler i propositionen är att bemanningsföretagen inte får hindra en uthyrd från att ta anställning hos en inhyrande arbetsgivare. Det är inte heller tillåtet för bemanningsföretagen att ta betalt av de uthyrda för ”förmedling” av en anställning.
Regeringen vill att lagändringarna träder i kraft 1 januari 2013.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.