Ny lag ska skydda alla uthyrda
Uthyrning av arbetstagare bör regleras i lag. Det föreslår den statliga bemanningsutredningen. Samtidigt föreslår utredningen att arbetstagare ska kunna hyras ut till sina före detta arbetsgivare utan karens.
Alla uthyrda arbetstagare har rätt till lika goda arbets- och anställningsvillkor som de tillsvidareanställda i kundföretaget. Det är huvudprincipen i bemanningsdirektivet från 2008.
Birgitta Nyström, professor i civilrätt vid Lunds universitet, har utrett frågan om direktivets genomförande.
I dag, måndag, lämnade hon sitt slutbetänkande till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.
Som så ofta med implementeringen av EU-rätten i Sverige har utredaren fått göra en balansgång. Hur skapar man de minimiregler som Sverige måste kunna garantera alla arbetstagare utan att inskränka parternas frihet att teckna kollektivavtal?
Birgitta Nyströms lösning är en ny lag som hon kallar lag om uthyrning av arbetstagare. Lagen ska gå att ersätta med kollektivavtal.
Uthyrning av arbetskraft är lagligt i Sverige sedan tidigt 1990-tal. Det finns flera kollektivavtal. Två dominerar: det mellan LO-förbunden och Bemanningsföretagen inom Almega samt det som Unionen har med samma arbetsgivarorganisation. Birgitta Nyström anser att kollektivavtalen har en högre täckningsgrad i bemanningsbranschen än i arbetslivet som helhet.
– Med mitt förslag kan de två stora dominerande kollektivavtalen stå kvar oförändrade, är min bedömning, sade hon på en presskonferens i Rosenbad på måndagen.
Om ett kundföretag inte följer principen om ”lika goda villkor” ska den uthyrda arbetstagaren ha rätt till skadestånd från sin arbetsgivare, det vill säga bemanningsföretaget, som i sin tur har rätt att kräva pengarna av kundföretaget.
Birgitta Nyström har inte haft i uppdrag att titta på möjligheten att begränsa hur länge en arbetstagare får vara uthyrd.
Däremot har hon synat den nuvarande karensen som hindrar arbetsgivare från att hyra in enskilda arbetstagare som nyligen varit tillsvidareanställda hos dem, men som sagt upp sig. Karensen är nu sex månader. Birgitta Nyström föreslår att den tas bort helt och hållet.
Bemanningsdirektivet måste genomföras i Sverige och övriga EU senast 5 december.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.