Arbetsgivarverket positivt till förslag om säkerhetsprövning

SÄKERHETSPRÖVNING2024-12-12

Arbetsgivarverket ställer sig positivt till de förslag till nya regler för säkerhetsprövning som presenterats av utredaren Cathrine Lilja Hansson. ”Det är viktigt att de kvarstående frågorna utreds skyndsamt”, framhåller Arbetsgivarverkets biträdande chefsjurist Carl Durling.

Den särskilda utredaren Cathrine Lilja Hansson har föreslagit att det ska inrättas en särskild nämnd för att överpröva beslut om säkerhetsprövning. Hennes förslag är dock att nämndens utformning, arbetssätt och uppdrag ska utredas särskilt.

”Arbetsgivarverket är positivt till möjligheten till överprövning, vilket innebär att både verksamhetens säkerhetsperspektiv och individens rättigheter kan klargöras. I den här frågan hade vi hoppats på ett mer komplett förslag och anser att det är viktigt att de kvarstående frågorna utreds skyndsamt”, kommenterar Arbetsgivarverkets biträdande chefsjurist Carl Durling utredningsbetänkandet i en text på myndighetens webb.

Carl Durling går i sin kommentar inte in på vilket slags instans som bör överpröva besluten om säkerhetsprövning. STs förbundsjurist Joakim Lindqvist har kritiserat förslaget att inrätta en särskild nämnd för detta ändamål.

Arbetsgivarverket uttalar också sitt stöd för förslaget att det under vissa förhållanden ska finnas möjlighet att stänga av en anställd som inte klarat en säkerhetsprövning. Den avstängde ska enligt förslaget få behålla sin lön under utredningstiden.

”Vi välkomnar förslaget om avstängning, vi är övertygade om att det leder till en större säkerhet för alla de känsliga verksamheter i staten som är avgörande för samhällets trygghet”, menar Carl Durling.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA