Arbetsgivarverket nobbar EU-samtal

FACKLIGT2010-02-26

Spanien har bjudit in arbetsgivarrepresentanter för att få till stånd en europeisk så kallad social dialog för den statliga sektorn. Men Arbetsgivarverket vill inte delta på mötet.

Samtal mellan arbetsmarknadens parter förs både nationellt och inom EU. Nu pågår initiativ för att skapa en mer formaliserad så kallad social sektorsdialog för den statliga sidan. En sådan skulle bland annat innebära att EU skulle ge ekonomiskt stöd till de möten mellan de statliga arbetsmarknadsparterna som hålls på EU-nivå.

Men de svenska arbetsgivarna vill hålla samtalen informella - och tackar därför nej till Spaniens inbjudan. Enligt Per Stengård, utredare på Arbetsgivarverket, kan en formaliserad sektorsdialog göra det svårare att ha ett öppet och förutsättningslöst samtal:

– Vi har gärna ett utbyte med facken på EU-nivå och deltar redan i den sociala dialogen för EU som helhet. När det gäller dialogen för statlig sektor på EU-nivå ser vi en risk för att parterna börjar positionera sig om samtalet blir formaliserat. Då blir det förhandlingar i stället för öppen dialog.

Han anser att samtalen bör hållas informella och fokusera på ”lärande och utbyte av erfarenheter”.

– Då kan de svenska parterna förmedla hur vi jobbar i den svenska modellen och också lära sig av andra länders erfarenheter. Om ett sådant informellt utbyte görs tillräckligt givande bör det vara intressant för facken att delta utan stöd från kommissionen.

Per Stengård tror också att en formell social dialog skulle göra att de fackliga representanterna började använda mötena för att lyfta fram de frågor som man inte lyckats driva på nationell nivå.

– Principiellt anser vi att övergripande förhandlingar sker bäst på nationell nivå och att de flesta materiella villkoren bäst förhandlas fram lokalt, i den verksamhet där de ska gälla.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA