Arbetsgivarna vill ha ökad beslutsmakt
Om arbetsgivaren oftare får bestämma vid lokal oenighet gynnar det även medarbetarnas inflytande, enligt Arbetsgivarverket. Förhandlingschef Monica Dahlbom vill se sifferlösa avtal som ökar arbetsgivarnas svängrum.
OFRs motpart vill på flera områden överlåta åt arbetsgivaren att fatta beslut vid lokal oenighet, bland annat när det gäller tidpunkter för lönerevision och lokal arbetstid.
– Vi kan inte fastna i oenigheter hur länge som helst, säger Arbetsgivarverkets förhandlingschef Monica Dahlbom. Kommer man inte framåt måste det vara arbetsgivaren som tar ansvar. Jag måste verka för att avtalen stöder att verksamhetens yttersta ansvariga har verktyg att fullfölja sitt uppdrag.
En sådan förändring skulle snarare sporra medarbetarna att bidra med kunskap och idéer, menar hon.
– Man kan inte bara spärra frågan. Då får arbetsgivaren fatta beslut utan det bidraget. Det tror jag är bra för att stimulera delaktighet. Och arbetsgivaren får en möjlighet att verkställa saker som måste verkställas.
Arbetsgivarverket håller fast vid kravet på sifferlösa centrala avtal, trots att de flesta andra branscher enats om centrala löneökningar.
– Vi måste utgå ifrån vad vi själva tror att vi behöver i staten, säger Monica Dahlbom. Vi var tidigt ute med sifferlöst avtal med Saco-S. I vår verklighet fungerar centrala löneökningar mindre bra, till och med lite illa.
Idén om ett avtal som löper tills vidare är ny, och enligt Monica Dahlbom är en treårsgräns för uppsägning nödvändig för stabiliteten.
– Det blir inget tillsvidareavtal i praktiken om alla tror att man kan säga upp det direkt.
Fler yrkanden från Arbetsgivarverket
- Lönesättande samtal som huvudregel.
- Större möjlighet att i enskilda överenskommelser växla lön mot exempelvis semester.
- Begränsade förmåner vid föräldraledighet, hela ledigheten ska till exempel inte vara semesterlönegrundande.
- Sänkt tak för sparad semester från 40 till 35 dagar.
- Skärpta krav i trygghetsavtalet, bland annat om att acceptera ”skälig” omplacering.
- Kapad förlängd uppsägningstid – tak på sex månader.
- Slopad ersättning för sjukvårdskostnader.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.