Arbetsgivare vill bromsa lönelyft
Fackens krav på lönelyft skulle ge höjda reallöner, men också fortsatt hög arbetslöshet. Det skriver företrädare för Svenskt Näringsliv i en debattartikel i Dagens Nyheter, DN.
LO-förbunden och facken inom industrin kräver, inklusive krav på ytterligare löneutjämning, drygt 3 procent i avtalade lönehöjningar. Det innebär slutliga lönehöjningar på mellan 3,5 och 4 procent, skriver de verkställande direktörerna för sju branschorganisationer i Svenskt Näringsliv i DN. Det är nivåer som inte alls är anpassade till att ekonomin kraftigt bromsat in:
”Självfallet måste nivån på löneökningarna i de nya avtalen bli betydligt lägre än i de avtal som träffades förra gången. Det innebär inte att arbetsgivarna blir vinnare och facken förlorare, däremot att företagen får bättre möjligheter att utvecklas och att varselvågen kan börja dämpas.”
Enligt arbetsgivarna blev reallöneökningarna mer än två procent förra året. Samtidigt ökade varslen under hösten. Priset för att ta ut höga reallöneökningar betalas av dem som står utanför arbetsmarknaden, och av dem som hamnar utanför när deras jobb försvinner, skriver de. Teknikföretagen, Teko och Innovations- och kemiarbetsgivarnas bud på 4,5 procent över tre år är rimliga lönehöjningar som ger förutsättningar för att ta företagen och sysselsättningen genom krisen:
”Vi propagerar inte, som LO-förbunden, för krav som saknar verklighetsanknytning. Vi kan klara måttliga löneökningar i avtalen. Men det förutsätter att avtalen ger möjlighet att på företagsnivå komma överens med klubbar och anställda om anpassningar av de centrala avtalen”, skriver de sju.
Debattartikeln har undertecknats av Per Hidesten, Industriarbetsgivarna, Peter Jeppsson, Transportgruppen, Dag Klackenberg, Svensk Handel, Jonas Milton, Almega, Ola Månsson, Sveriges Byggindustrier, Åke Svensson, Teknikföretagen, och Eva Östling Ollén, Visita.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.