Arbetsgivare mot kartläggning
Med Arbetsgivarverket i spetsen tågade på måndagen åtta tunga arbetsgivarorganisationer in till jämställdhetsminister Nyamko Sabuni och krävde att få slippa lönekartläggningar.
– Det är förskräckligt , säger STs ordförande Annette Carnhede. Men jag känner en viss trygghet för att ministern som är ansvarig för de här frågorna står fast och ställer krav att myndigheterna ska göra mer för att komma åt de osakliga löneskillnaderna.
Arbetsgivarverkets generaldirektör
På måndagen gjorde verket tillsammans med Svenskt Näringsliv, Almega, KFO, Skogsindustrierna, Svenska Handel, Teknikföretagen och Transportgruppen en gemensam uppvaktning av jämställdhetsminister Nyamko Sabuni och lämnade över en skrivelse till regeringen.
– Vi framförde ruggigt hård kritik mot lagstiftningen utifrån våra olika bevekelsegrunder, sa Almegas vd Jonas Milton till Dagens Nyheter efter den timslånga uppvaktningen.
”Lagens krav bygger på så kraftiga förenklingar av verkligheten att lagen - tvärt emot sitt syfte - skapar hinder för saklig lönesättning”, skriver arbetsgivarna.
– Jag blir förfärad, men jag tror det beror på okunskap. Jag känner inte till något annat sätt att komma åt de osakliga löneskillnaderna, säger Annette Carnhede.
Hon är inte överraskad över arbetsgivaraktionen, men förutsätter att den inte får något gehör hos regeringen. Lönekartläggningarna är mycket viktiga, inte bara för att komma åt de osakliga löneskillnaderna utan också för kompetensutveckling och rekrytering, säger hon.
– Det är förfärligt att svenska myndigheter kan obstruera svensk lagstiftning.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.