Annons:

I dag presenterade regeringen hur Arbetsförmedlingens uppdrag med att förändras ska gå till. "Arbetsförmedlingen har efterfrågat ett formellt regeringsbeslut”, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet
I dag presenterade regeringen hur Arbetsförmedlingens uppdrag med att förändras ska gå till. "Arbetsförmedlingen har efterfrågat ett formellt regeringsbeslut”, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Arbetsförmedlingens omstöpning går vidare

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-05-09

I dag presenterade regeringen ett nytt uppdrag till Arbetsförmedlingen. Myndigheten ska bland annat ta fram en plan för hur externa aktörer kan ta över matchningen av arbetssökande. ”Men Arbetsförmedlingen ska säkerställa att andra aktörer finns på plats innan man lämnar en ort”, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, till Publikt.

Sedan de planerade förändringarna av Arbetsförmedlingen inkluderades i den så kallade januariöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna har myndigheten väntat på sitt nya uppdrag.

I dag meddelade regeringen att den planerade reformen går vidare och gav Arbetsförmedlingen i uppdrag att ta fram en plan för hur externa aktörer kan ta över arbetet med att matcha arbetssökande med arbetsmarknaden. Samtidigt är regeringen tydlig med att myndigheten ska säkerställa statlig närvaro i hela landet tills fristående aktörer kan ta över.

– Arbetsförmedlingen har efterfrågat ett formellt regeringsbeslut. Nu får man det och nu får man förhålla sig detta, säger Ylva Johansson till Publikt.

Arbetsförmedlingen har redan varslat 4 500 anställda om uppsägning, och myndighetens ledning har presenterat en lista med 132 lokalkontor som man planerar att avveckla. Varslen ligger fast, säger Ylva Johansson, som också står fast vid att hon anser att det var ett förhastat beslut av Arbetsförmedlingen att gå ut med en lista.

– I mina ögon påverkar dagens besked kontorsnätet. Det är väl lämpligt att man tar hänsyn till dagens uppdrag – att man ska säkerställa att andra aktörer finns på plats innan man lämnar en ort, liksom att man ska etablera sig på de statliga servicekontoren och upprätta ett samarbete med kommunerna.

Hon understryker dock att det är Arbetsförmedlingens styrelse som tar beslut om var myndigheten ska ha sina kontor.

Enligt uppdraget ska Arbetsförmedlingen senast 1 november i år redovisa hur upphandlingen av de externa aktörerna kan gå till, hur modellen för deras ersättning kan se ut samt hur krav på och kontroll av dem kan utformas.

Arbetsförmedlingen ska då också presentera hur myndighetens arbetsmarknadspolitiska bedömningar kan utvecklas, vilken digital infrastruktur som behövs i den reformerade myndigheten samt hur den lokala närvaron kan stärkas, enligt uppdraget.

Tillsammans med Statens servicecenter ska Arbetsförmedlingen påbörja förberedelser för en närvaro på de statliga servicekontoren. ”En överföring av verksamhet från Arbetsförmedlingen till statliga servicekontor bör inledas under 2020”, skriver regeringen.

I uppdraget ingår även att analysera och redogöra för hur de externa aktörernas tjänster kan användas för att stödja personer med funktionsnedsättning och personer i etableringsuppdraget.

Förändringen av Arbetsförmedlingen ska börja under nästa år och vara klar 2021, skriver regeringen. Myndigheten ska också redovisa vilka delar som är möjliga att genomföra tidigare än så.

Enligt regeringsuppdraget ska Arbetsförmedlingen analysera och redogöra för:

  • Hur krav på och kontroll av fristående aktörer kan utformas, liksom modeller för ersättning.
  • Hur matchande och rustande insatser kan organiseras för olika målgrupper.
  • Hur kommuners insatser ska tas tillvara och samverkan säkerställas.
  • Hur Arbetsförmedlingens tillgänglighet och lokala närvaro bör utvecklas. Dessutom ska myndigheten redogöra för i vilken omfattning och vid vilken tidpunkt Arbetsförmedlingen ska delta vid statliga servicekontor.
  • Vilka huvudsakliga processer som behövs för olika grupper av arbetssökande för att stödet till dem ska bli effektivt och möjliggöra effektiv samordning eller samverkan mellan Arbetsförmedlingen, fristående aktörer, kommuner, Försäkringskassan och andra berörda aktörer.
  • Hur den arbetsmarknadspolitiska bedömningen kan utvecklas.
  • Vilken digital och annan stödjande infrastruktur som behöver utvecklas.

Dessutom ska Arbetsförmedlingen redovisa vilka delar av reformen som är möjliga att genomföra tidigare än 2021.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Facket varnar för snäv tidsplan

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-05-09

Minister med ny politik

INTERVJUER: INTERVJU2019-03-22
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA