Arbetsförmedlare anmäls för åtal

AMS2005-06-14

Ams personalansvarsnämnd överlämnar en arbetsförmedlare i Nyköping till allmänt åtal för tjänstefel, sedan tjänstemannen kallat byggnadsarbetare till en demonstration i Stockholm.

Det var i slutet av februari arbetsförmedlaren skrev brev till 39 arbetslösa byggnadsarbetare och kallade dem till en informationsdag i samarbete med Byggnads i Nyköping. Informationen skulle hållas på bussen ”till Stockholms centrum, där Byggnads kommer att genomföra en manifestation för kollektivavtalets värde”. Brevet var skrivet på förmedlingens brevpapper och undertecknat gemensamt av arbetsförmedlaren och en företrädare för Byggnads lokalt.

Av brevet framgick också att det var obligatorisk närvaro: ”Uteblir du från denna träff förutsätter jag att du har full sysselsättning och inte längre vill vara aktuell sökande på arbetsförmedlingen och därmed tas bort som sökande och din ersättning från a-kassan upphör.”

Får hålla föredrag

Ams konstaterar att det är förenligt med arbetsförmedlarens arbetsuppgifter att vara föredragshållare på olika sammankomster, och att delta med arbetsmarknadsinformation till en facklig organisation ligger inom ramen för jobbet. Även om informationen ges på en bussresa.

Men när förmedlaren i kallelsen hotade att den enskilde skulle bli avstängd från a-kassa gick det längre än vad som är brukligt och tillåtet. Om en kallad uteblir från ett möte han eller hon blivit kallad till anmäls det till a-kassan, som prövar rätten till ersättning. Att förutsätta att den som uteblir har full sysselsättning och inte längre ska vara aktuell på arbetsförmedlingen är att gå utanför reglernas tillämpningsområde, konstaterar Ams.

Mot grundlagen

Att arbetsförmedlaren kallat till en manifestation av politisk och opinionsbildande art med en kallelse förmedlaren själv formulerat står i strid med Regeringsformens stadgande att saklighet och opartiskhet ska iakttas, påpekar Ams, och överlämnar till allmän åklagare om förmedlaren ska åtalas för sitt tjänstefel.

Även om det förmedlaren anklagas för är synnerligen allvarligt finns ingen saklig grund för avskedande eller uppsägning, anser Ams personalavdelning, och förmedlaren har underrättats om att ett disciplinärt förfarande kan komma att inledas. Möjliga disciplinpåföljder är löneavdrag och varning. Disciplinär påföljd blir inte aktuell om åtal väcks.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA