150 jobb försvinner på vårdhem
Statens institutionsstyrelse ska göra besparingar över hela landet. Håkanstorps ungdomshem i Södermanland och Karlsviks LVM-hem i Skåne riskerar nedläggning. På andra vårdhem försvinner hela avdelningar eller enstaka platser.
Ett sextiotal vårdplatser och därmed cirka 150 tjänster ska bort från Statens institutionsstyrelse, SiS. Orsaken är främst att kommunerna minskat sin efterfrågan på vårdplatser.
Nu har arbetsgivaren lagt ett sparförslag. Men informationen till de anställda har varit sporadisk, säger Tobias Bjerman i STs avdelningsstyrelse.
– På vissa arbetsplatser har cheferna berättat om förslaget, medan andra inte fått veta någonting.
Bara hört rykten
På Karlsviks LVM-hem har man ännu bara hört om nedläggningen ryktesvägen.
– Det är människor som drabbas om det blir nedläggning. Det verkar inte arbetsgivaren ha förstått, säger Kent Jönsson, fastighetsskötare och ST-medlem på Karlsvik.
Han tycker att man borde låta TV-programmet Lyxfällan titta närmare på hur SiS sköter sina pengar.
– Vi har en bra beläggning här på Karlsvik och har kontrakt på lokalerna fram till 2014. Ändå ska vi försvinna. Det är ofattbart, säger Kent Jönsson.
Planen är att lägga ned en avdelning på Karlsvik och flytta den andra till Lundens LVM-hem i Lund.
Kent Jönsson och hans arbetskamrat Irené Lindewall radar upp argument: erfaren och kunnig personal, perfekta lokaler, naturskön omgivning och bra resultat i vårdarbetet.
– Vi har många medelålders och äldre missbrukare här. En del är lite förvirrade men här känner de sig trygga och vi kan ofta hjälpa dem till en bättre tillvaro, säger Irené Lindewall.
– Vår regionchef borde komma ut så snabbt som möjligt och informera oss, säger Kent Jönsson.
Kritisk till tidsplanen
Förhandlingarna med facket pågår. Men det dröjer innan de anställda vid SiS får veta om de har jobbet kvar, blir uppsagda eller erbjuds något annat jobb på pendlingsavstånd.
Tobias Bjerman är kritisk till arbetsgivarens tidsplan och beklagar att medlemmar nu ska gå och vänta och känna oro över julledigheten.
– Vi är skarpt kritiska till att förslaget tagits fram ensidigt av ledningsgruppen utan att ha förankrats hos facket och institutionscheferna. Nu måste vi se över omfattningen av sparförslaget och om det är relevant utifrån vårdbehovet, säger han.
Så vill Statens institutionsstyrelse spara:
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.