Anonymitet ska minska diskriminering
Anonyma jobbansökningar kan minska risken för diskriminering vid anställningar, tror regeringens utredare Tanja Linderborg.
Utredningen föreslår en modell där myndigheten eller företaget som ska nyanställa först gör en tydligt kravspecifikation för tjänsten. De sökande använder en särskild blankett för att beskriva i vilken mån de uppfyller kraven, men utelämnar namn, ålder och annat som kan identifiera dem som personer.
Den personliga presentationen skickas i ett annat brev, som företaget/myndigheten läser först när man gjort urvalet för intervjuer.
Det ska vara frivilligt för arbetsgivarna att använda systemet, men Tanja Linderborg hoppas att regeringen ska ge några myndigheter i uppdrag att pröva det.
Förvaltningsminister Sven-Erik Österberg tror dock inte att det kommer att behövas.
– Jag är inte främmande för att peka ut ett antal myndigheter, men jag tror att väldigt många som kommer att anamma det här ändå.
STs ordförande Annette Carnhede är positiv till anonyma ansökningar, och framhåller att metoden kommer att strama upp rekryteringsprocessen i stort.
– Från fackligt håll välkomnar vi tydligare kravprofiler och att kompetens, förtjänst och skicklighet blir ännu mer vägledande i statlig förvaltning.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.