Anna Kinberg Batra tvingas lämna sin post
Anna Kinberg Batra får lämna posten som landshövding i Stockholms län efter den allvarliga kritik som Justitieombudsmannen, JO, riktat mot tre av hennes rekryteringar till länsstyrelsen. ”Jag har inte stött på något liknande fall under min tid som ombudsman”, sade JO Per Lennerbrant till Publikt i samband med att hans beslut offentliggjordes.
Regeringen har inte längre förtroende för Anna Kinberg Batra som landshövding. Det beskedet lämnades i ett pressmeddelande på fredagen.
”Beskedet till Anna Kinberg Batra lämnas mot bakgrund av den allvarliga kritik som riktats mot henne av Justitieombudsmannen. Regeringen anser att förtroendet för myndigheten inte kan återupprättas med mindre än att länsstyrelsen får en ny chef”, meddelar civilminister Erik Slottner, KD, i pressmeddelandet.
Justitieombudsmannen, JO, inledde granskningen av Anna Kinberg Batras rekryteringar i april, efter uppgifter i medierna och klagomål som kommit in till JO. Som Publikt tidigare rapporterat har landshövdingen i tre fall rekryterat personer till anställningar på Länsstyrelsen i Stockholms län utan att följa praxis för hur rekryteringar görs vid myndigheten. Det handlar om en planeringschef, en organisationsutvecklare och en avdelningschef för beredskapsfrågor. I de två förstnämnda fallen var Anna Kinberg Batra personligen bekant med de personer som anställdes.
I sitt beslut, som offentliggjordes på torsdagen, konstaterade JO att grundlagens krav på objektivitet inte har respekterats i någon av rekryteringarna.
”Utredningen visar att landshövdingen i två fall redan på förhand bestämt vem som skulle anställas och att hon i det tredje valde att ignorera ett uppställt meritkrav för att kunna anställa den kandidat som hon föredrog. Hennes agerande har lett till att alla tre förfarandena brustit i saklighet”, kommenterade Per Lennerbrant granskningen i ett pressmeddelande.
JO anser dessutom att Anna Kinberg Batra var jävig vid beslutet att anställa planeringschefen, vars barn landshövdingen är gudmor till. Rekryteringen har därför också brustit i opartiskhet, enligt JO.
”Det är anmärkningsvärt att landshövdingen inte tillräckligt uppmärksammade jävsfrågan och såg till att den hanterades på ett korrekt sätt”, konstaterade Per Lennerbrant.
Anna Kinberg Batras agerande vid rekryteringarna riskerar att skada förtroendet för myndigheter generellt, menar han.
– Det här handlar om regler som syftar till att allmänheten ska kunna lita på den offentliga förvaltningen, ha förtroende för den. När man inte respekterar de reglerna är det allvarligt, desto allvarligare med myndighetschefer som inte gör det, säger Per Lennerbrant till Publikt.
Trots den allvarliga kritiken kommer JO inte att inleda en förundersökning om tjänstefel. Statsåklagare Thomas Forsberg kom till samma beslut i våras, efter att Anna Kinberg Batra polisanmälts för tjänstefel.
– Jag har valt att utreda detta som tillsynsärende, och då har jag bland annat beaktat att åklagare valt att inte inleda förundersökning. En effekt av det är att ärendet avslutas genom att jag själv gör uttalanden, och att om jag vill att någon ska yttra sig så är de skyldiga att göra det. Så är det inte vid en brottsutredning, säger Per Lennerbrant.
JO kritiserar även Länsstyrelsen i Stockholms län som myndighet för att tjänsten som planeringschef enbart utannonserades med en lapp på anslagstavlan i myndighetens reception, och för att det gjordes under för kort tid. Myndigheten kritiseras också för att den lediga tjänsten inte anmäldes till Arbetsförmedlingen.
JO ser inget skäl att kritisera de övriga tjänstemän på myndigheten som deltagit i rekryteringarna, men lyfter fram vikten av integritet hos tjänstemän och att det finns krav på att påtala förfaranden som kan ifrågasättas.
– Exakt vad man ska göra beror på situationen, det viktiga är att man ska reagera, säger Per Lennerbrant.
I beslutet tar JO upp tjänstemännens agerande vid anställningen av chefen för avdelningen för beredskapsfrågor som ett gott exempel. Då avrådde den tidigare länsöverdirektören och HR-chefen landshövdingen från att anställa chefen, eftersom han inte uppfyllde alla krav i annonsen.
– Man kanske inte kan stoppa en process, men man måste ändå påtala det, göra chefen uppmärksam på att man riskerar att bryta mot lagen, säger Per Lennerbrant.
Per Lennerbrant hoppas att utredningen ska bli en påminnelse till myndigheterna om reglerna om saklighet och opartiskhet.
– Min förhoppning och ambition när man läser detta är att man påminner sig om värdet av de här reglerna, de utgör ett slags fundament för förtroendet för den offentliga verksamheten. Det handlar inte bara om hur man rent faktiskt gör, utan också om hur en myndighets agerande uppfattas utåt, säger Per Lennerbrant.
På torsdagen meddelade Anna Kinberg Batra på länsstyrelsens webbplats att hon inte tänkte lämna sin post som landshövding efter kritiken, utan i stället jobba för att återupprätta förtroendet. Men nu står det alltså klart att hon tvingas sluta, något som Fackförbundet ST också krävt i ett uttalande innan regeringens besked kom.
”Med uttalandet från JO finns inte något utrymme att reparera det skadade förtroendet. För både personalens och allmänhetens skull behöver Länsstyrelsen i Stockholm en ny chef”, framhöll Britta Lejon i ett pressmeddelande.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.