Utköpet av länsöverdirektören får godkänt

LÄNSSTYRELSERNA2024-11-07

Länsstyrelsen i Stockholms län och dess dåvarande landshövding Anna Kinberg Batra gjorde inget fel när den förra länsöverdirektören Åsa Ryding köptes ut, konstaterar Riksrevisionens rättsavdelning i en promemoria.

I våras köptes länsöverdirektören Åsa Ryding ut från Länsstyrelsen i Stockholms län. Hon fick omkring 2,2 miljoner kronor i samband med att hon lämnade den tjänst hon haft sedan 2021 och myndigheten där hon arbetat 15 år.

I början av september meddelade Riksrevisionen att myndigheten skulle granska utköpet. De frågor som har utretts är om Länsstyrelsen i Stockholms län hade befogenhet att fatta beslutet att avsluta länsöverdirektörens anställning och om det är länsstyrelsen eller regeringen som har rätt att fatta beslut om avgångsvederlag.

Riksrevisionens rättsliga utredning visar att länsstyrelsen inte gjorde fel när länsöverdirektören köptes ut.

Myndighetens rättsavdelning bedömer att länsstyrelsen inte har varit förhindrad att träffa en överenskommelse med länsöverdirektören om att anställningen skulle upphöra, och att den inte heller gjort fel när den träffat ett avtal med henne om avgångsvederlag.

”Utöver bestämmelsen om avsked i lagen om offentlig anställning saknas särskilda bestämmelser om rätten att besluta i frågor om upphörande av anställning för länsöverdirektör. Därmed ska huvudregeln i anställningsförordningen tillämpas vilket innebär att den myndighet där länsöverdirektören är anställd ska pröva frågor om anställningens upphörande”, skriver rättsavdelningen i promemorian.

Riksrevisionens rättsavdelning har också utrett om själva storleken på avgångsvederlaget var rimligt, och konstaterar att även om Åsa Rydings förordnande som länsöverdirektör varade under en begränsad tid har hon varit anställd på en chefsbefattning vid länsstyrelsen sedan 2009.

”Hennes anställning möter därför flera av de faktorer som kan rättfärdiga ett högre avgångsvederlag”, skriver Riksrevisionens rättsavdelning i sin promemoria.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA