Aktivt arbete mot mäns våld mot kvinnor
Mäns våld mot kvinnor leder årligen till cirka 11 000 fall av sjukskrivning, rehabilitering eller aktivitetsersättning. Försäkringskassan vill öka fokus på hur mäns våld mot kvinnor påverkar sjuktalen och erbjuder utbildning till chefer och anställda på myndigheter.
Försäkringskassan handlägger varje år cirka 11 000 fall av sjukskrivning, rehabilitering eller aktivitetsersättning som beror på misshandel, grov kvinnofridskränkning och olaga hot mot kvinnor. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet, Försäkringskassan och SCB, som sammanställts av Socialstyrelsen.
Enligt ett pressmeddelande från myndigheten är Försäkringskassan en av få myndigheter som inom arbetet med jämställdhetsintegrering aktivt arbetar med mäns våld mot kvinnor.
”Försäkringskassan är en viktig aktör när det kommer till att synliggöra mäns våld mot kvinnor som en bakomliggande orsak till ohälsa. Jag tror man insett hur mycket vi som myndighet kan bidra med”, skriver Julie Jacobsson, ansvarig för Försäkringskassans arbete mot mäns våld mot kvinnor, i ett pressmeddelandet.
Enligt Julie Jacobsson finns det skäl för myndigheter att prioritera frågan eftersom forskning visar att det finns en koppling mellan våld och sjukskrivningar.
Inom ramen för jämställdhetsintegrering har Försäkringskassan tagit fram flera utbildningar som riktar sig till myndighetens chefer och medarbetare. Två olika utbildningar handlar om mäns våld mot kvinnor. Fokus ligger på att upptäcka och identifiera fall där våld är en bidragande orsak till sjukskrivningen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.