Annons:

76 fackligt aktiva dödades förra året

KRÄNKNINGAR2009-06-23

Under förra året dödades minst 76 fackligt aktiva på grund av sitt engagemang. I många länder saknar statsanställda fortfarande grundläggande fackliga rättigheter, visar en ny rapport.

Två ILO-konventioner definierar och garanterar de fackliga rättigheterna. De har ratificerats av mer än 150 stater och skrivits in i många länders grundlagar. Men varje år sammanställer Internationella fackliga samorganisationen, IFS, en rapport över kränkningar av de fackliga rättigheterna. Årets skrivelse är en lång berättelse om allvarliga och brutala övergrepp.

Kränkningar även i Europa

– Det är en fruktansvärd läsning och situationen har snarast förvärrats under den ekonomiska krisen, konstaterar TCOs ordförande Sture Nordh.

I Europa blev antifackliga metoder vanligare och värre under 2008 än under något av de senaste åren. Bland annat blev en facklig ledare i Grekland överfallen med svavelsyra och vanställd för livet.

I några länder – bland andra Colombia, Burma, Vitryssland, Zimbabwe, Iran och Pakistan – är situationen särskilt allvarlig. Latinamerika är fortfarande den farligaste kontinenten och bara i Colombia dödades 49 fackföreningsmedlemmar under förra året.

– Fria och demokratiska fackföreningar är en farlig kraft för varje diktatur och auktoritär regim. Att fängsla, attackera och mörda fackföreningsmedlemmar kan förefalla vara den enkla vägen ut, menar Sture Nordh.

Statsanställda hör till de yrkeskategorier som fortfarande saknar grundläggande rättigheter i många länder. Bland annat är listorna över »oumbärlig verksamhet«, som kan åberopas för att förbjuda eller slå ned en strejk, ofta mycket mer omfattande än ILOs definition av sådan verksamhet. I Filippinerna och Japan har statstjänstemän ingen strejkrätt alls. Detsamma gäller personer som arbetar inom offentlig sektor i Förenade Arabemiraten, Iran, Kuwait och Qatar.

Konsumentkrav viktiga

Sture Nordh konstaterar att läget är allvarligt, »men absolut inte oförbätterligt«.

– Därför är det så viktigt att uppmärksamma alla övergrepp. Varje konsument har också en stor möjlighet att ställa krav på att arbetsförhållandena ska vara bra. Men den viktigaste kraften finns hos facken. Över hela världen behöver vi stärka de demokratiska och oberoende fackföreningarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA