En löftesrik allians
Tisdagen den 11 juni 2002 var en historisk dag för FF – Försäkringsanställdas förbund.
Då beslutade dess förbundsfullmäktige enhälligt, och utan debatt, att lägga ned förbundet och gå samman med ST.
Det före detta LO-förbundet, bildat 1918 och medlem i TCO så sent som vid senaste årsskiftet, blir därmed den 1 januari 2003 en del av ”Det nya ST”.
Bifallet till samgåendet på STs extra kongress samma dag fordrar dock formell bekräftelse på en andra extrakongress i december i år innan det nya förbundet blir verklighet.
Det är glädjande och modiga besked, som bör kunna vitalisera svensk fackföreningsrörelse. Det visar att det är möjligt att genomföra samgåenden mellan skilda förbund för att skapa en bättre framtid för medlemmarna.
Den fackliga samlingen ger ökad styrka. Särskilt som de bägge förbunden står på samma idé- och värderingsgrund, där arbetsplatsen och den enskilde individen sätts i centrum.
Det nya förbundet, med 100 000 medlemmar, har alla möjligheter att bli en viktig röst i samhällsdebatten; en röst för facklig verksamhet och ideologi, för solidaritet och välstånd.
ST och FF har i dag en likartad syn på den gemensamma välfärden. Medlemmarnas arbetsinsatser – i båda förbunden – bidrar till att upprätthålla ett långsiktigt hållbart välfärdssamhälle. Ett samhälle, där medborgare behandlas lika, rättvist och känner trygghet.
Samsynen vad gäller välfärden kompletteras utmärkt av FFs sakkunskap, engagemang och goda politikerkontakter i de tunga socialförsäkringsfrågorna.
”Det nya ST” ställs inför framtida utmaningar. Medlemmarna blir allt äldre. Den stora 40-talistgenerationen ger stora pensionsavgångar de närmaste åren.
Förbundet behöver värva cirka 75 000(!) nya medlemmar under en tioårsperiod för att behålla dagens numerär. Det visar på storleksordningen på det arbete som nu väntar.
Gemensamt har ST och FF antagit en ambitiös mål– och utvecklingsplan för att möta framtiden.
Medlemmen i fokus, Kraftfull rekrytering, Det bästa facket för välutbildade och yngre, Ny lönepolitik, Utveckla det fackliga arbetet är några av rubrikerna, som kan ses som vägvisare för det kommande fackliga jobbet.
En av nycklarna för att lyckas med rekryteringen av nya medlemmar blir lönepolitiken.
Vilken syn ska ”Det nya ST” ha i lönefrågan för att bli attraktivt för nya medlemmar?
Det gäller sannolikt att hitta ett balansläge. Mellan att å ena sidan bejaka unga välutbildade möjliga medlemmars krav på höga löner och att å andra sidan hålla fast vid de fackliga grundvärderingarna om solidaritet och rättvisa.
Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.