Vägen tillbaka till jobbet

REPORTAGE: LÅNGTIDSSJUKA2004-02-24

Det går visst att minska ohälsan. Men det kräver ett genomtänkt program för rehabilitering och ett nära samarbete med andra aktörer. Helst också eldsjälar.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

När Per Granath blev personalchef på Länsstyrelsen i Värmland för två och ett halvt år sedan upptäckte han att det bland drygt 200 anställda fanns 21 långtidssjukskrivna. De psykosociala diagnoserna hade blivit allt fler, men arbetsgivaren hade inget riktigt helhetsgrepp om vad som borde göras.

Med sina tidigare erfarenheter av arbetsmiljöarbete, rehabilitering och företagshälsovård från Kristinehamns kommun såg Per Granath till att länsstyrelsen fick en modern arbetsmiljökommitté med engagerade medarbetare på både arbetsgivar- och arbetstagarsidan.

Nästa steg var att i arbetsmiljökommittén bli överens om en policy för arbetslivsinriktad rehabilitering, som också var förankrad hos den högsta ledningen.

–När vi kommit så här långt kändes det nödvändigt att få igång ett smidigt samarbete med försäkringskassan och företagshälsovården. Tursamt nog sammanföll tidpunkten med en omorganisation på försäkringskassan, som gav länsstyrelsen och dess långtidssjukskrivna en proffsig och ambitiös kontaktperson, Johan Larsson, berättar Per Granath.

I ett intensivt och informellt samarbete med Johan Larsson och beteendevetaren Per Jernstedt på Previas företagshälsovård har länsstyrelsens rehabiliteringsarbete nu hittat sina former.

Man arbetar på två fronter: dels systematiskt för att återfå långtidssjuka i arbete, dels för att hindra nya sjukfall från att uppstå. Utgångspunkten är att befintliga långtidssjukskrivningar är arbetsrelaterade – tills något annat framkommer.

Ansträngningarna har redan gett resultat. Så goda att Länsstyrelsen i Värmland i statsbudgeten för 2004 lyfts fram som ett positivt exempel:

Från 21 långtidssjukskrivna har man på två år fått ner sjuktalet till fem långtidssjukskrivna, samtliga på heltid. Några har fått permanent sjukpension och några sjukersättning. Resten har återhämtat sig helt.

Ytterligare några medarbetare är på väg tillbaka, men i deras fall tar   återhämtningen lång tid – lika lång tid som det tog för dem att gå ned sig, tillägger Per Granath. I deras fall samråder man nu om de ska återgå till sina gamla arbetsuppgifter eller om de bör omplaceras.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA