Annons:

Trivsel och stöd avgörande

REPORTAGE: LÅNGTIDSSJUKA2004-02-24

Trots goda resultat känner personalchef Per Granath att man hittills endast ”krattat i manegen”. Man har t ex ännu inte gjort några nämnvärda friskvårdsinsatser.

Nu vill han att länsstyrelsen bestämmer sig för att inte få några nya långtidssjukskrivna och arbetar därefter. Man ska också ansöka om projektpengar från Utvecklingsrådet (”Satsa friskt” -pengar) för att kvalitetssäkra sitt rehabiliterings- och hälsofrämjande arbete.

I det förebyggande arbetet ska fokus sättas på trivsel och gott ledarskap, säger Per Granath:

–Trivs jag med mig själv, mina arbetsuppgifter, arbetstider, arbetskamrater och min chef, då är sannolikheten ganska liten att jag blir utbränd.

Denna insikt har man hämtat ur en undersökning bland anställda i Karlstad kommun. I stället för att fokusera på det sjuka intervjuade man där 100 friska personer och fick då fram ett antal ”friskhetsfaktorer”.

Förutom att de friska trivdes på sina arbetsplatser och fick stöd från sina chefer, kände de sig också delaktiga. De kunde påverka sin arbetssituation, arbetet var omväxlande, utvecklande och strukturerat. Det fanns dessutom tydliga och realistiska mål.

Ingen av de intervjuade nämnde motion, vilket i en kompletterande undersökning fick en entydig förklaring: Hälsa och motion ansågs vara en självklar del av privatlivet. Därför efterfrågade man inte motion på arbetstid.

–Steg för steg försöker vi nu fokusera på dessa faktorer och med olika insatser skapa ”den goda arbetsplatsen”. Samtidigt ställs det krav på de anställda att prestera mer, bättre och med mindre resurser. Detta ställer höga krav även på våra chefer, som nu utbildas i modernt ledarskap och i att förstå sin roll i rehabiliteringsarbetet, förklarar Per Granath.

Självkontroll av den egna hälsan är ett projekt som startades för att ta reda på hur en påbörjad omorganisation av länsstyrelsen och en pågående ombyggnation av lokalerna påverkar de anställdas hälsa.

Det är Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset i Uppsala som lagt in tio frågor, som de anställda ska besvara i sina datorer varannan eller var tredje vecka. Projektet startades i oktober 2003.

Svarar man att man känner sig stressad, okoncentrerad eller sover dåligt visas röd flagg. Efter röd flagg i tre månader ombeds man kontakta Previa, som då griper in.

En egen friskvårdsplan är på gång för hela länsstyrelsen. Per Granath har begärt in tips och lösningar från andra organisationer för att hitta en lagom mix av utbud. Redan idag har de anställda rätt till en timmes friskvård på arbetstid. Man har även ett eget gym, där de anställda kan träna, och en motionssal där man med hjälp av egna ledare har gymnastik två kvällar i veckan.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA